Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gospodarsku krizu među prvima su osjetili hrvatski ljekarnici. Njihov je poslovni minus podebljan odlukom države da se cijena svih lijekova snizi, u prosjeku za 12 posto. Kako bi pomogli sebi, ali i osiromašenim građanima, ljekarnici nude lijekove uz odgodu plaćanja, pa čak i na kredit.


Kriza je, nema dvojbi, pogodila hrvatske građane. Novca nema ni za lijek. Za tri lijeka 100 kuna jednoj umirovljenici nije bilo dovoljno da podmiri račun. 'Dajemo sve lijekove bez recepata i pomoćna ljekovita sredstva za preko 200 kuna plaćanje do šest mjeseci. Uvest ćemo da se izrazito skupi lijekovi mogu kupovati i po kreditnoj liniji uz dogovor s pacijentom', kaže Darko Bajto iz Ljekarne Osijek.

Vezani članci Bolnica, ilustracija Dok se opskrba lijekovima ne normalizira, pacijenti neće mirno spavati: "Nedopustivo je da se problemi prelamaju preko leđa najranjivijih" Lijekovi, ilustracija Ponestaje lijekova za onkološke bolesnike: "Zvali su me iz bolnice i rekli da nema. Ne znaju kad će ga dobiti", Ministarstvo: "Nema naznaka da bi ijedan pacijent bio ugrožen"

Ljekarnici priznaju da im nikada nije bilo teže raditi. Na sve načine pokušavaju preživjeti reformu zdravstva i recesiju. 'Mi to osjećamo već duže vrijeme. Ja bi rekla već cijelu prošlu godinu. Naša populacija pacijenata koja dolazi najčešće su umirovljenici', kaže mr. Mandica Vučemilović – Grgić.

Odgoda plaćanja, kredit, kartice, čekovi… Surova hrvatska realnost i prije recesije. 'Nije mi ni to neka pomoć. I to moram platiti. Ne? Kad-tad i taj ček dođe na naplatu i opet mi drugi mjesec fali', rekla je jedna žena. Nema toga lijeka koji može izliječiti kroničnu bolest većine hrvatskih građana - prazne novčanike.