Obavijesti Video Pretražite Navigacija
dug narastao za 124 milijuna kn

Rastu liste čekanja, ali i dugovi bolnica: "Liječnik kaže da se vidimo najesen, a sestra da ne može prije 2022."

Bolnice već tri tjedna rade u novim normalnim uvjetima. I dok se pacijenti navikavaju na novu proceduru, problemi poput lista čekanja i dugova veledrogerijama pali su u drugi plan. A stanje se pogoršalo. I to toliko da iz veledrogerija upozoravaju, iako lijekova za sada ima, pitanje je do kada?

Prije ulaska u bolnicu obvezno je mjerenje temperature i dezinfekcija ruku. Pacijenti čekaju ispred bolnice i moraju doći u točno dogovoreno vrijeme. Pregledi su u razmaku najmanje pola sata. Sve kako se unutra ne bi stvarale gužve.

Pročitajte i ovo Maja Grba-Bujević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu nije bilo gužvi Grba Bujević otkrila kada bi se mogle otvoriti autoškole i teretane. Postoji plan i za zdravstvo: "Kaos nećemo dozvoliti" Slika nije dostupna Zadovoljna popuštanjem mjera Grba-Bujević objasnila kako će izgledati odlazak u bolnicu na pregled: ''Liste čekanja neće biti tako velike kako se čini''

"Pa super, idealno. Bez gubitka ikakvog vremena", kaže Dunja iz Zagreba.

"Bio sam naručen 2. 4. onda se zbog korone prekinulo, onda su me sad pozvali", rekao je Stjepan iz Zagreba.

U novoj normali bolnice rade već tri tjedna. Uz redovit rad tu je i trijaža pacijenata u kontejnerima, a spreman je i odjel za izolaciju sumnjivih slučajeva. Povećan je opseg posla za isti broj radnika.

"Bez obzira sad na ovu epidemiološku situaciju, i dalje su svakodnevno prisutni hitni slučajevi, tako da svakodnevno dežuramo", rekao je Ivan Jurić, specijalizant hitne medicine.

No otprilike dva mjeseca svi pregledi bili su otkazani, pa su i liste čekanja rasle. U prosjeku za 10 posto. U nekim bolnicama za 60-ak dana.

"U kontekstu tih ambulanti uveli smo popodnevni rad i rad vikendom kako bismo te liste doveli što prije u stanje prije pandemije. Dio bolesnika koji smo mi nazivali još uvijek ima visoku svijest o opasnosti dolaska u bolnicu pa su mnogi odustali od nekih pregleda", kaže Višnja Nesek Adam, pročelnica objedinjenog hitnog prijema.

Negdje su liste čak i smanjene, no pacijenti ipak smatraju da se previše čeka.

"Ja sam bila na kardiološkom, sigurno nitko nije prije 6, 7 mjeseci došao na red“, kaže Josipa iz Zagreba.

"Liječnik pregleda i kaže mi vidimo se najesen, a sestra kaže ne može prije 2022.“, rekla je Darinka.

Osim lista čekanja i dalje rastu dugovi bolnica prema veledrogerijama. I sada iznose oko dvije milijarde i 700 milijuna kuna. Tijekom travnja, kada su bolnice radile samo najnužnije, dug je narastao za 124 milijuna kuna. Trenutačno lijekova ima, no opskrba bi mogla postati upitna.

"Ne mogu reći što bi se moglo dogoditi sutra ili prekosutra, sve ovisi o našim dobavljačima. Ako ne uspijemo platiti lijekove, lijekova neće biti", kaže Diana Percač iz koordinacije veledrogerija HUP-a.

Ministarstvo je već djelovalo u ožujku i uplatilo 400 milijuna kuna, no očito o tome treba opet razgovarati.

"Ne partikularan, malo-pomalo, nego sustavan način rješavanja tih dugova. O tome ćemo razgovarati, vjerujem, već krajem ovog tjedna", najavio je ministar Vili Beroš.

Veledrogerije žele da se rokovi plaćanja smanjuju i da su uplate redovitije. Bolnice veledrogerijama u prosjeku plaćaju za 450 dana. Prije krize neke nisu plaćale i do 1000 dana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene