Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Osijek: U tijeku pregovori HDSSB-a i SDP-a oko formiranja vlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodstvo HDSSB-a i Gradski odbor SDP-a podržali su svoje pregovaračke timove da nastave razgovore tih dviju stranaka radi zajedničkog konstituiranja Gradskog vijeća, izjavili su Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a, i Biljana Borzan, predsjednica osječkog SDP-a.

Istaknuli su kako nije riječ o koaliciji, već "o dogovoru o suradnji s ciljem da se konačno riješi gradska kriza i Osijek prestane biti gradom slučajem, te da ne dođe do novih izbora, već da se započeti poslovi odrade do redovnih lokalnih izbora".

Pročitajte i ovo Marlene Engelhorn Želi platiti i porez! Naslijedila 25 milijuna eura pa ih odlučila razdijeliti: "Moć i bogatstvo nisam ničime zaradila" Slika nije dostupna 'Kerum i ekipa ponašaju se nedopustivo' Lekcija oporbe Kerumu: Nije ovo cirkus

Odbor osječkog SDP-a u današnjem priopćenju, vezanom uz pregovore s HDSSB-om o formiranju gradske vlasti, navodi da je SDP "od početka pokazao spremnost na razgovor sa svim relevantnim političkim opcijama, ali je u konkretizaciji postigao visok stupanj suglasnosti s HDSSB-om".

Borzan je izjavila i kako se "HSP sam eliminirao jer je isključio mogućnost suradnje sa SDP-om i HDSSB-om", dodavši kako bi zapravo "najprirodnija bila koalicija HSP-a i HDSSB-a".

U dosadašnjim pregovorima s HDSSB-om "nije bilo ni riječi o podjeli vlasti, resorima i sličnom, već isključivo razgovaramo o tome kako oformiti vlast, isključiti mogućnost ponavljanja izbora te odraditi projekte", rekla je Borzan.

Pregovore nastavljamo, a "najvjerojatnije neće biti potpisivanja nikakvih ugovora i sličnog". Bitno je istaknuti, kazala je Borzan, da smo svjesni ozbiljnosti političke situacije u kojoj se nalazimo, te stoga "očekujemo da će građani Osijeka podržati stavove SDP-a". Činjenica je da postoje značajne političke razlike između SDP-a i HDSSB-a, kazala je Borzan, istaknuvši kako "stranke i dalje zadržavaju svoja politička i stranačka opredjeljenja".

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić je rekao kako je "sinoć i rukovodstvo te stranke dalo podršku za nastavak pregovora sa SDP-om oko formiranja Gradskog vijeća, a samim time i za zaustavljanje krize vlasti u Osijeku koja predugo traje".

Ništa nije dogovoreno, ali smo sa SDP-om "postigli visok stupanj suglasnosti po mnogim pitanjima važnima za grad", kazao je Šišljagić.

Na proteklim izvanrednim izborima za osječko Gradsko vijeće, održanima 25. studenoga, HDSSB i HSP osvojili su po 7 mandata, SDP 6, HDZ 4 i HNS 1 mandat.

Za formiranje gradske vlasti treba osigurati 13 vijećnička mjesta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene