Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vodstvo HDSSB-a i Gradski odbor SDP-a podržali su svoje pregovaračke timove da nastave razgovore tih dviju stranaka radi zajedničkog konstituiranja Gradskog vijeća, izjavili su Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a, i Biljana Borzan, predsjednica osječkog SDP-a.


Istaknuli su kako nije riječ o koaliciji, već "o dogovoru o suradnji s ciljem da se konačno riješi gradska kriza i Osijek prestane biti gradom slučajem, te da ne dođe do novih izbora, već da se započeti poslovi odrade do redovnih lokalnih izbora".

Vezani članci Otpad Pravedan udar na džepove? Split će rigorozno kažnjavati bacanje otpada u prirodu Slika nije dostupna Lekcija oporbe Kerumu: Nije ovo cirkus

Odbor osječkog SDP-a u današnjem priopćenju, vezanom uz pregovore s HDSSB-om o formiranju gradske vlasti, navodi da je SDP "od početka pokazao spremnost na razgovor sa svim relevantnim političkim opcijama, ali je u konkretizaciji postigao visok stupanj suglasnosti s HDSSB-om".

Borzan je izjavila i kako se "HSP sam eliminirao jer je isključio mogućnost suradnje sa SDP-om i HDSSB-om", dodavši kako bi zapravo "najprirodnija bila koalicija HSP-a i HDSSB-a".

U dosadašnjim pregovorima s HDSSB-om "nije bilo ni riječi o podjeli vlasti, resorima i sličnom, već isključivo razgovaramo o tome kako oformiti vlast, isključiti mogućnost ponavljanja izbora te odraditi projekte", rekla je Borzan.

Pregovore nastavljamo, a "najvjerojatnije neće biti potpisivanja nikakvih ugovora i sličnog". Bitno je istaknuti, kazala je Borzan, da smo svjesni ozbiljnosti političke situacije u kojoj se nalazimo, te stoga "očekujemo da će građani Osijeka podržati stavove SDP-a". Činjenica je da postoje značajne političke razlike između SDP-a i HDSSB-a, kazala je Borzan, istaknuvši kako "stranke i dalje zadržavaju svoja politička i stranačka opredjeljenja".

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić je rekao kako je "sinoć i rukovodstvo te stranke dalo podršku za nastavak pregovora sa SDP-om oko formiranja Gradskog vijeća, a samim time i za zaustavljanje krize vlasti u Osijeku koja predugo traje".

Ništa nije dogovoreno, ali smo sa SDP-om "postigli visok stupanj suglasnosti po mnogim pitanjima važnima za grad", kazao je Šišljagić.

Na proteklim izvanrednim izborima za osječko Gradsko vijeće, održanima 25. studenoga, HDSSB i HSP osvojili su po 7 mandata, SDP 6, HDZ 4 i HNS 1 mandat.

Za formiranje gradske vlasti treba osigurati 13 vijećnička mjesta.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju