Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Optužnica protiv mene nije rezultat osobnih obračuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivša glasnogovornica tužiteljstva Haaškoga suda Florence Hartmann izjavila je danas u Osijeku kako smatra da optužnica, koja je protiv nje podignuta zbog nepoštivanja toga suda, nije rezultat osobnih obračuna, već rezultat neprihvaćanja dijelova toga suda da se kvalificirano promatra njegov rad te pokuša ušutkati analiza i moguća kritika njegova rada, ali da, unatoč svim dosadašnjim iskustvima, još vjeruje u međunarodnu pravdu.

Na konferenciji za novinare, Hartmann je na novinarski upit smatra li da je optužnica protiv nje rezultat osobnog revanšizma bivše glavne tužiteljice Carle del Ponte, odgovorila niječno, kazavši kako to nikako ne bi povezivala s osobnim obračunima. Dodala je da je ročište u tome predmetu pomaknuto s 13. na 27. listopada te kako ne osjeća da je optužena ona osobno, već, kako kaže, 'slobodna riječ'.

Pročitajte i ovo Policija u Vukovaru, ilustracija Podignuta optužnica Optuženi napadači na skupinu djece u Vukovaru: Za četvoricu se traži produljenje istražnog zatvora, za petog mjera opreza, a šesti je u bijegu Dokumenti Oglasila se i odvjetnica Na prijevaru preuzeli vrijedne dionice: Potvrđena optužnica protiv ministrovog sina i njegovog punca

>> Florence Hartmann optužena za nepoštivanje suda

>> Hartmann: Budućnost Haaškog suda je 'mračna' 
 
>> Tvrdnje Florance Hartman su nerazumne

Na upit novinara kako danas može kritizirati sustav, čiji je bila sastavni dio te je li kao glasnogovornica krivo informirala javnost, Hartmann je odgovorila kako kritika, s konstruktivnim ciljem, ne znači kršenje lojalnosti te da nije bila lojalna instituciji, već njezinu mandatu, a to je međunarodna pravda koja, smatra Hartmann, može biti jaka kada bude potpuno neovisna.

Kazala je kako vjeruje da kao glasnogovornica tužiteljstva nije krivo informirala javnost, već je, kako tvrdi, prihvatila da u nekim trenucima može ograničeno informirati javnost, s obzirom na to da su dijelovi informacija, vezani uz određene procese i postupke, bili povjerljivi, ali se o njima, nakon određenog vremena, moglo javno govoriti.

Zamoljena da komentira smatra li da je Haaški sud u svojem djelovanju više težio političkom smirivanju stanja na ovom području nego traženju pravde, Hartmann je rekla kako taj sud ne smatra politiziranim te da nije težio političkom smirivanju, ali da se prostor djelovanja međunarodne pravde sukobljava s prostorom djelovanja međunarodne politike, dodavši kako to nije slučaj samo sa zemljama na području bivše Jugoslavije.

Na novinarski upit je li pročitala novu knjigu Carle del Ponte 'Gospođa tužiteljica' te kakvi su joj dojmovi, Hartmann je kazala da je knjigu pročitala, ali ju ne želi komentirati, jer drži da njezino stajalište nije zanimljivo, ni dovoljno objektivno.

Ocijenila je korisnim da se što više objavljuju knjige o takvim iskustvima, kako od strane tzv. 'insidera', tako i od drugih osoba, kako bi javnost, iz različitih perspektiva, mogla dobiti dovoljno informacija za oblikovanje mišljenja.

U izjavi novinarima Hartmann je rekla kako njezina knjiga 'Mir i kazna' nije mogla biti napisana ranije, jer se nije moglo znati kako će funkcionirati Haaški sud te da, unatoč svim dosadašnjim iskustvima, vjeruje u međunarodnu pravdu, odnosno da ljudi, koji sebi uzimaju za pravo odlučivati o životima i smrti drugih ljudi, moraju odgovarati.

Kako je najavljeno, Florence Hartmann sutra će u Vukovaru posjetiti gradsku bolnicu, spomen-obilježje na Ovčari te govoriti na javnoj tribini u organizaciji vukovarskog Europskog doma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene