Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Optuženi Milorad Pejić odbacio je u ponedjeljak, iznoseći svoju obranu pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, krivnju za sudjelovanje u ratnom zločinu na Ovčari 1991. godine.


'Nisu točni navodi optužnice. Upotrijebljene su grozne laži protiv mene i ne osjećam se krivim", kazao je Pejić, koji je uhićen u ožujku ove godine u zračnoj luci "Nikola Tesla".

Vezani članci Ministarstvo vanjskih poslova Dnevnik Nove TV doznaje: Ministarstvu vanjskih poslova stigla zamolnica iz BiH za suradnjom protiv više hrvatskih ratnih zapovjednika Valentin Inzko Stupio na snagu zakon zbog kojeg Dodik prijeti odcjepljenjem: Za negiranje genocida do pet godina zatvora

Postupak protiv Pejića, koji se bio iselio u Veliku Britaniju, gdje je u međuvremenu dobio britansko državljanstvo, odlukom sudskog vijeća pripojen je ponovljenom postupku koji je već u tijeku protiv ostalih 17 optuženih za ubojstvo 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na Ovčari 1991. godine, pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica".

U svojoj obrani Pejić je kazao da ga je bivša JNA mobilizirala sredinom rujna 1991. godine, ali da od pogibije brata Miroslava 6. listopada te godine - za kojega nikad nije saznao istinu kako je stradao - i njegova pokopa dva dana kasnije, nije sudjelovao u borbama u Vukovaru, već je živio u Negoslavcima, u stanu svoje tadašnje djevojke i sadašnje supruge.

Dan ili dva nakon pada Vukovara, kazao je Pejić, s Veleprometa je otišao u vukovarsku vojarnu, jer je čuo da tamo ima zarobljenika koji bi trebali autobusima biti prebačeni u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

"Prepoznao sam mnoge susjede, a među njima je bio i moj školski drug Žarko Milenica, kojega sam izvukao iz autobusa i odveo u Negoslavce", kazao je Pejić.

Kasnije je, kazao je, otišao na Ovčaru, jer ga je Milenica zamolio da od tamo izvuče Damira Kovačića. Njega je pretučenoga vidio na ulazu u hangar, u kojem je bilo još oko 200 zarobljenika, koje su čuvali vojni policajci i pripadnici JNA.

"Kad se sklonila vojna policija, Nikola Dukić je izveo Kovačića, koji je pogledao u mene i slegnuo ramenima. Dukić ga je odveo 15 metara od hangara i onda sam čuo tri pucnja", kazao je Pejić, dodajući da se Dukić - koji je u postupku za Ovčaru bio svjedok - potom vratio i rekao mu: "Ovo je za tvoga brata. Što glumiš tu, brata su ti ubili, a ti sažaljevaš te ustaše!".

Dukić je, inače, svjedočio u listopada 2004. godine, kad je kazao da je 1991. godine bio pripadnik Teritorijalne obrane Vukovara, te da je bio na Ovčari i na Grabovu, mjestu nedaleko od hangara gdje su zarobljeni Vukovarci ubijani, ali da on u tome nije sudjelovao, te je nacrtao i skicu na kojoj je označio gdje su pojedini optuženi stajali u trenutku zločina kojem je prisustvovao.

Ponovljeno suđenje optuženima za zločin na Ovčari počelo je u ožujku prošle godine, nakon što je Vrhovni sud Srbije u prosincu 2006. godine ukinuo presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Suđenje se nastavlja u utorak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju