Suđenje bivšem načelniku krim policije Željku Dolačkom (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL)
Suđenje bivšem načelniku krim policije Željku Dolačkom (Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL) Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Suspendirani policijski načelnik Željko Dolački u svojoj je obrani na zagrebačkom Županijskom sudu u četvrtak ustvrdio da je pljačka zlata i novca iz sefa u njegovu uredu, za što mu se sudi, a on od početka odbacuje krivnju, motivirana političkom željom ga se smijeni kako bi se zaustavili izvidi slučaja s kojim je bio povezan tadašnji ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.


I dok je Dolački u svojoj obrani detaljno govorio o političko-policijskoj zavjeri, Uskokov tužitelj je za pilu koju je Dolački ranije predočio kao dokaz svoje nevinosti ustvrdio da je proizvedena godinu nakon pljačke.

Vezani članci Pljačka Finina kombija u Rijeci FOTO Policijska akcija u tijeku: Opljačkan Finin kombi u garaži za dostavu Ilustracija Opljačkana poslovnica Fine: Maskirani lopov oružjem zaprijetio djelatnici te ukrao novac

"Provala u sef motivirana je spregom politike koja je došla na vlast, a koja nas je htjela smijeniti, što je bilo teško jer smo na položaje u policiji došli putem natječaja. Motiv zbog koje me se tereti za pljačku policijskog sefa je kako bi se spriječila i opstruirala kriminalistička istraživanja koja je provodila Služba organiziranog kriminaliteta. U to su vrijeme provođene operativne akcije koje su se odnosile na pokušaje ubojstva i iznude u iznosu od 150 milijuna eura te na manipulacije sa crkvenim zemljištem koje su izvodili djelatnici crkve u sprezi s osobama iz krim miljea", izjavio je Dolački.

Dodao je da je cilj pljačke policijskog sefa bio njegova diskreditacija i onemogućavanje u daljnjim izvidima slučajeva s kojima je bio povezan tadašnji ministar unutarnjih poslova.

"Motiv prekida akcije izvida je opstrukcija započetih izvida nad Orepićem koji je koristio usluge detektivske i jedne PR agencije radi diskreditacije političkih protivnika. Postoje saznanja o počinitelju provale u sef u sjedištu policije jer je poznato da je ta osoba nakon toga kupila stan, a poznate su i zabave u jednom ugostiteljskom objektu u kojima su proslavljene smjene ravnatelja policije, načelnika PNUSKOK-a, načelnika PU zagrebačke i načelnika sektora kriminalističke policije koje je nakon prekidanja akcije izvida smijenio Orepić", posvjedočio je Dolački.

Propuštena analiza poziva

Kao dodatni motiv insceniranja pljačke, Dolački je istaknuo i uklanjanje dokumentacije pohranjene u sefu.

Dolački je u svoju obranu izjavio da se policijskim poslom bavi 30 godina te da bi, ukoliko bi se i odlučio na pljačku sefa, "učinio to puno pametnije, a ne kako mu se stavlja na teret". Također, optuženi je kazao da bi se, da je doista opljačkao sef, "riješio torbe".

U svoju obranu Dolački je kazao da tijekom istrage nije izuzet videonadzor s hotela koji se naslanja na zgradu policije u Heinzelovoj ulici, kao i da je propuštena analiza njegovih odlaznih i dolaznih telefonskih poziva.

Na upit branitelja koliko je prema njegovim operativnim saznanjima počinitelja bilo uključeno u provalu i pljačku, Dolački je izjavio da je riječ o dvojici te kako je novac iz sefa potom razmijenjen u mjenjačnici te je njime kupljen jedan stan.

Nepodudarajuća godina proizvodnje pile

Nakon iznošenja obrane, tužitelj je sudskom vijeću predočio identičnu pilu kakvu je u istom trgovačkom centru kupio Dolački te je ustvrdio da obje pile imaju isti barkod i naljepnicu, s tim da je pila koju je kao dokaz na prethodnoj raspravi donio Dolački proizvedena godinu dana nakon pljačke sefa.

Uskok tvrdi kako je smijenjeni načelnik zagrebačke službe organiziranog kriminaliteta od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. godine ''koristeći činjenicu da su mu bili dostupni privemeno oduzeti predmeti iz više kriminalističkih obrada PU zagrebačke, iz prostorije u kojoj su se nalazili oduzeti predmeti otuđio i za sebe zadržao'' gotovo 290 tisuća eura, 640.000 kuna te preko dva kilograma zlata.

Zbog krađe iz policijskog sefa sa svojih su dužnosti tada odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika.

Dolački je uhićen i smijenjen krajem travnja 2016. a 10. lipnja te godine je izašao iz istražnog zatvora nakon što je Uskok ispitao 30-ak svjedoka. (Hina) 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju