Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši načelnik krim policije

Detalji pljačke policijskog sefa: Dolački na sud donio pilu za koju je ranije tvrdio kako je nije kupio

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iznošenjem obrane u sklopu koje je sudskom vijeću kao dokaz predočio pilu i pripadajući račun, za koju je ranije kazao kako je nije kupio, u srijedu je na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem načelniku zagrebačke krim-policije Željku Dolačkom.

 

Pročitajte i ovo Ilustracija, djeca u školi Nakon svađe Drama u zagrebačkoj školi: Učenik prijetio da će donijeti pušku Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

 

Dolački je kazao kako se ne osjeća krivim te je sudu na uvid predao pilu i pripadajući račun, za koju tvrdi da ju je kupio u jednom trgovačkom centru kako bi njome zajedno s bratom i susjedom radio na djedovini u Cerju Letovaničkom.

Nakon predočavanja nekorištene pile i računa s datumom kupnje na uvid sudskom vijeću, preslušan je tonski zapis saslušanja Dolačkog u prostorijama Uskoka u kojem optuženi tvrdi kako nije kupio pilu "jer nema vremena za rad po kući".

Pozvan da objasni razliku između ranijeg iskaza, u kojem tvrdi kako nije kupio pilu, te tvrdnji izrečenih u srijedu u kojima priznaje da je ipak kupio pilu, Dolački je kazao da je po odlasku u Uskok na stolu za kojim je ispitan vidio ranije doneseno rješenje o njegovu pritvoru, pa zbog toga više nije želio iznositi obranu.

"Postojanje pile i pripadajućeg računa nisam spominjao tijekom ispitivanja jer jer ona bila jedini dokaz da nisam počinio kazneno djelo na način koji mi se stavlja ne teret. Da je obavljena pretraga mojeg imanja u Cerju Letovaničkom, policajci bi zasigurno pronašli pilu. Pilu sam čuvao kao dokaz koji sam htio predočiti sudu, a sve ostalo je bilo unaprijed inscenirano", izjavio je Dolački.

Nelogično je nositi pilu u aktovci

Optuženi je u svoju obranu naveo i nelogičnim nošenje pile u svojoj aktovci budući je torba znatno manja od samog alata pa bi ona bila vidljiva njegovim brojnim kolegama u sjedištu kriminalističke policije.

Tijekom iznošenja obrane Dolački je izjavio kako je izuzimanje tragova radi vještačenja njegove aktovke obavljeno bez fotografiranja i unošenja službene bilješke o provedenom izuzimanja tragova.

"Pretrage mojeg stana i stanova moje majke, brata, bivše supruge, punice i šogora te Martine Broz obavljene su brzo, što nije uobičajeno jer se prema pravilima pregledavaju sve prostorije. Iz tog sam zaključio da je unaprijed donesen zaključak da sam ja počinitelj. Bio sam začuđen i što nije pretražena moja djedovina u Cerju Letovaničko. Jedan kolega mi je rekao da ću biti priveden u Uskok te da je dogovoreno određivanje pritvora i da smo kolegica Broz i ja osumnjičeni za to djelo", rekao je.

Prema Uskoku, Dolački je od 22. veljače 2015. do 3. travnja 2016. upravo uz pomoć pile za željezo inscenirao provalu u sjedištu zagrebačke kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici, kako bi prikrio raniju krađu gotovo 290.000 eura, 640.000 kuna te preko dva kilograma zlata koji su se kao dokazni materijal našli u policijskom sefu.

Zbog krađe iz policijskog sefa sa svojih su dužnosti tada odstupili ravnatelj policije Vlado Dominić, načelnik zagrebačke policije Goran Burušić i još dvojica zagrebačkih policijskih dužnosnika.

Dolački je uhićen i smijenjen krajem travnja 2016. a 10. lipnja je izašao iz istražnog zatvora nakon što je Uskok ispitao 30-ak svjedoka.

Suđenje se nastavlja 17. siječnja nastavkom iznošenja obrane. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene