Obavijesti Video Pretražite Navigacija
policija upozorava

Oprez u prometu zbog početka nastave! "Najvažnije je smanjiti brzinu u zonama osnovnih škola"

Aktualno Galerija Školarci u prometu - 1 Školarci u prometu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zvjezdana Horvat, HAK Zvjezdana Horvat, HAK Foto: DNEVNIK.hr Sanja, Rijeka Sanja, Rijeka Foto: DNEVNIK.hr Krešimir Mišić, služba prometne policije, PU Zagrebačka Krešimir Mišić, služba prometne policije, PU Zagrebačka Foto: DNEVNIK.hr +2 Školarci u prometu - 2 Galerija 1/7 >>
Od ponedjeljka su kao sudionici u prometu, ne samo prvašići, već i djeca na romobilima, roditelji u automobilima, tinejdžeri sa slušalicama u ušima, gimnazijalci na biciklima, ali i policajci s mjeračima brzine i alko-testovima. Reporter Dnevnika Nove TV Vanja Marković donosi detalje.

Uz nove torbe, pernice i prijatelje, promet je također na meniju učenika. "Cesta se prelazi tako što prvo pogledamo lijevo pa desno, i ako nema auta možemo proći", naučila je Nina iz Zagreba.

Prvih dana s roditeljima, nakon toga, samostalni u prometu, a oprezni uvijek. Una iz Rijeke zna da treba "gledati boje i znakove"

Pročitajte i ovo Lufthansa avioni preusmjeravanje aviona Drama iznad BiH: Zrakoplov Lufthanse proglasio izvanredno stanje i prisilno sletio u Zagreb

"Najvažnije je smanjiti brzinu u zonama osnovnih škola i sama ona dozvoljena brzina od 40 kilometara na sat nije sveto pismo, dakle maksimalno smanjimo brzinu u tih pedesetak do sto metara kod osnovnih škola", objasnio je Krešimir Mišić iz službe prometne policije, PU Zagrebačka.

Do kojih će neki na žalost doći bez pješačke staze. Zvjezdana Horvat iz HAK-a objašnjava da "tu moramo posebnu pozornost skrenuti vozačima autobusa i teretnih vozila koji su malo širi po gabaritima pa zauzimaju veći dio kolnika dakle tu treba posebno paziti na djecu koja hodaju", napominje. 

Pročitajte i ovo Zvonimir Šostar Ljubić odmah u zatvor Presuda u aferi suhi led: Šostaru četiri godine zatvora, oduzima mu se imovina vrijedna 8 milijuna kuna, obrana najavila žalbu

Distrakcija i nesudjelovanje u prometu, veliki je problem učenika. Oni stariji imaju poruku za prvašiće. "Trebamo spustiti mobitele i trebamo cestu pogledati lijevo i desno pa je onda preći. Ne smijemo gledati u mobitele, govori Borna, dok Domagoj nikada nije sa slušalicama u ušima prelazio cestu.

Osim djece, policija će promatrati i roditelje. "Ovim putem apeliramo da ne staju na obilježene pješačke prijelaze, na nogostupe kojima se i njihovo dijete kreće do škole i na taj način ometaju normalno dječje prometovanje pješice", objašnjava Mišić.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon presude Tomašević o aferi suhi led: "Tražit ćemo natrag 38 milijuna kuna"

Sjedalice i sigurnosni pojas često se zaboravljaju. Poruka struke je jasna. "Da su vezana sigurnosnim pojasom i da sjede u auto sjedalici za onu djecu koja sjede otraga, oni koji sjede naprijed, također moraju biti vezani pojasom", nadovezala se Horvat.

Pripreme za put do škole odradili su brojni roditelji. Svatko na svoj način. Ivana je rekla svom dijetetu da ide najkraćim putem, dok je Sanja ponovila "svaki pješački prijelaz do škole cijeli put, rekla sam da mora obratiti pozornost na crveno zeleno svjetlo, i na pješačke prijelaze koji nisu označeni semaforom koji su nam najbitniji."

"Intenzivnije smo ukazali na probleme koji se mogu ukazati na putu prema školi mislim da je on to super savladao i da neće biti problema", govori Marko.

Koje ovih prvih dana možemo izbjeći povećanim oprezom, posebno u blizini škola.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene