Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠ Draganić

Ispisali djecu iz škole zbog cjelodnevne nastave, ravnateljica pojasnila kako će izgledati sat potpomognutog učenja

Aktualno Galerija Marica Jurčić i Sanja Vištica Marica Jurčić i Sanja Vištica Foto: DNEVNIK.hr Ispisali djecu iz škole Ispisali djecu iz škole Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica, reporterka Nove TV Sanja Vištica, reporterka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Marica Jurčić, ravnateljica OŠ Draganići Galerija 1/4 >>
Iz OŠ Draganići je ispisano nekoliko učenika zbog cjelodnevne nastave. Građanska inicijativa roditelja iz dvije škole - one u Marofu i OŠ Draganić, podnijela je tužbu Ustavnom sudu.

Za 450.000 učenika prvi je dan škole. U klupama je i 35.000 prvašića. Manje ih je nego lani. Ove godine svi imaju besplatan ručak, besplatne udžbenike, neki i besplatan prijevoz. I srednjoškolci su u klupama, među njima 26 tisuća maturanata. U dubrovačkoj gimnaziji će samo ujutro na nastavu.

Gotova je i otvorena gimnazija u Sisku, koja je bila teško oštećena u potresu. Konačno je u novom ruhu i škola na zagrebačkoj Savici koja je do sada bila čak na sedam lokacija. Neke su škole ostale - prazne. Jer nema djece.

"Kako idem u dvije škole, u ovu i umjetničku paralaleno, neću stići spavat. Ali nema veze", rekao je Lovro Marković koji ide u Opću gimnaziju Dubrovnik.

Upravo popodnevna smjena naljutila je roditelje koji su prosvjedovali u Podvinju kod Slavonskog Broda. Područna škola oštećena je u nevremenu. Njihova djeca moraju u matičnu, ali isključivo u drugu smjenu.

A u 62 škole krenuo je eksperimentalni projekt cjelodnevne škole. Nazvana je "cjelodnevna", iako neće trajati cijeli dan. Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pojasnio je do kad traje obvezni dio za djecu. "Obavezni dio do negdje 2, 2:30 najdulje i u sklopu toga djeca ponavljaju gradivo, pišu domaće zadaće i nakon što su pojeli svoj ručak idu kući neopterećeni", kazao je Fuchs.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan Sastanak u Sočiju Susret koji će riješiti prehrambenu krizu? Putin poslao poruku Zapadu, oglasio se i Erdogan

Tužba Ustavnom sudu

Iz OŠ Draganići je ispisano nekoliko učenika zbog cjelodnevne nastave. Naime, građanska inicijativa roditelja iz dvije škole - one u Marofu i te, podnijela je tužbu Ustavnom sudu.

Marica Jurčić, ravnateljica OŠ Draganići rekla je za Dnevnik Nove TV da su umjesto 204 učenika koliko su očekivali, u ponedjeljak na prvi dan škole imali njih 201 učenika. "Troje učenika nam je s početkom nastavne godine napustilo školu i preselilo se u školu u Jastrebarsko isključivo zbog cjelodnevne škole", rekla je Jurčić.

Poslijepodne se čula s državnom tajnicom Ivom Ivanković te je upoznala s najnovijim informacijama. Što se tiče sata potpomognutog učenja, Jurčić je rekla da će nastava trajati dulje nego prije. "Učenici nižih razreda će završiti prije redovnu nastavu - A1 i obvezni dio A2 do 13:30 i u sklopu toga imaju četiri sata potpomognutog učenja. Učiteljice razredne nastave će s njima određivati jezične, matematičke, prirodoslovne sadržaje, a u četvrti sat će ulaziti i drugi predmetni učitelji te stručna služba", objasnila je Jurčić u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sanjom Višticom.

Pročitajte i ovo Lufthansa avioni preusmjeravanje aviona Drama iznad BiH: Zrakoplov Lufthanse proglasio izvanredno stanje i prisilno sletio u Zagreb

Tamo će učiti i pisati zadaću. "Ukoliko bude zadana zadaća na redovitoj nastavi, imat će podršku i pomoć učitelja", pojasnila je. Složili su raspored tako da svaki dan bude jedan predmet.

"Viši razredi će imati dulje nastavu, do 15:50 i onda ide neobavezni dio. Neobavezni dio su izvannastavne aktivnosti kao i izvanškolske. Ispitali smo interes učenika - interesirani su za folklor, dramsku sekciju, plesnu grupu, a puno je interesa za sportske aktivnosti". Svi oni koji će, nakon obveznog dijela željeti biti uključeni nakon obveznog dijela oko 13:45 do 14:30", zaključila je.

 Više o početku školske godine pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene