Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljubić odmah u zatvor

Presuda u aferi suhi led: Šostaru četiri godine zatvora, oduzima mu se imovina vrijedna 8 milijuna kuna, obrana najavila žalbu

Zagrebački Županijski sud proglasio je krivim bivšeg zagrebačkog pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara u tzv. aferi suhi led. Prema nepravomoćnoj presudi, optužen je da je sa suradnicima oštetio Grad Zagreb za oko 5,2 milijuna eura fiktivnim čišćenjem ventilacijskih sustava sportskih dvorana. Uskoro će se saznati i visina kazne.

Zagrebački Županijski sud proglasio je krivima u aferi suhi led bivšeg ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Zvonimira Šostara, stručnu savjetnicu zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirtu Lončar i direktora tvrtke Eko Tours Davora Ljubića, inače specijalizirane za čišćenje metodom suhoga leda. 

Šostar je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora i oduzet će mu se imovina vrijedna osam milijuna kuna. Lončar je osuđena uvjetno na godinu dana zatvora s rokom kušnje od pet godina, a Ljubić je dobio šest i pol godina zatvora te on mora odmah na izdržavanje kazne, dok Šostar na slobodi čeka pravomoćnost presude jer je osuđen na manje od pet godina zatvora. 

Šostar je optužen da je sa suradnicima oštetio Grad Zagreb za oko 5,2 milijuna eura fiktivnim čišćenjem ventilacijskih sustava sportskih dvorana. Na objavu nepravomoćne presude došla je samo Lončar, a Zvonimir Šostar danas se nije pojavio na sudu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Prestao se proizvoditi Pacijenti ostali bez lijeka koji spašava život, iz HALMED-a odgovaraju: "Potrebe tržišta zadovoljio je drugi lijek"

Iako je na početku s njima bilo optuženo još sedam okrivljenika, jedan je od okrivljenika preminuo, dok ih se šest u dosadašnjem tijeku postupka nagodilo s USKOK-om te su im izrečene uvjetne zatvorske kazne. Riječ je o osobama koje se teretilo za manje uloge izvlačenja novca iz Ljubićeve tvrtke.

Prema optužnici Šostar se još početkom 2006. dogovorio s Davorom Ljubićem da će mu osigurati poslove čišćenja klimatizacijskih i ventilacijskih sustava sportskih dvorana Grada Zagreba. Tužiteljstvo tvrdi da mnogi od tih poslova nisu bili obavljeni, ali su naplaćeni, a Šostar je zauzvrat primio mito.

Šostar je, stoji u optužnici, angažirao Mirtu Lončar, stručnu savjetnicu, da sastavi natječajnu dokumentaciju koja bi odgovarala upravo Ekotoursu. Ona je to i učinila, pa je Ljubićeva tvrtka bez problema dobivala poslove, tvrdi USKOK.

Uskok zadovoljan presudom, obrana najavila žalbu

Uskok je zadovoljan presudom kojom je bivši zagrebački pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar osuđen na četiri godine zatvora zbog afere suhi led kojom je Grad Zagreb oštećen za 38 milijuna kuna, dok je Šostarova obrana najavila žalbu na nepravomoćnu presudu.

"Potvrđeno je sve ono što je Uskok od početka tvrdio da je gradski proračun doslovno opljačkan", rekao je u petak nakon izricanja presude zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković. Dodao je kako je tužiteljstvo zadovoljno činjenicom da je donesena presuda za pranje novca te primijenjen institut oduzimanja imovinske koristi.

Šostarov branitelj Nikola Drobec ocijenio je da nije zadovoljan ishodom postupka te je najavio žalbu na nepravomoćno presudu kojom je Šostar osuđen na četiri godine zatvora. ''Ništa od onih ključnih tvrdnji za koje je Šostar proglašen krivim nisu dokazane'', smatra odvjetnik. O žalbi će odlučivati Visoki kazneni sud.

Uz Šostara, u ponedjeljak je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđena Mirta Lončar, stručna savjetnica u Odjelu zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo te Davor Ljubić, direktor tvrtke Eko Tours, specijalizirane za čišćenje metodom suhog leda.

Lončar je osuđena na godinu dana uvjetno te u zatvor neće ići ako u narednih pet godina ne počini novo kazneno djelo, dok je Ljubić osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od šest i pol godina. Budući da mu je izrečena kazna dulja od pet godina, Ljubiću je određen istražni zatvor.

Mišković iz Uskoka je uvjeren kako će policija reagirati u slučaju da se Ljubić ne pojavi u istražnom zatvoru i da će on vrlo brzo biti tamo gdje treba biti.

Prema presudi koju je donijelo sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Rahele Valentić, Šostaru se oduzima nešto više od milijun eura nezakonito stečene dobiti, odnosno nekoliko nekretnina na području Velike Gorice i BMW koje će postati vlasništvo države ako presuda postane pravomoćna. Uz to, Šostar mora uplatiti u proračun još oko 344.000 eura.

Ukoliko presuda postane pravomoćna, Ljubić će u državni proračun morati vratiti nezakonito zarađenih četiri milijuna eura, odnosno stotinjak nekretnina, od kojih je dio upisan na njegovu majku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićena je Preminuo dvogodišnjak, majka tvrdila da je pao s tobogana: Obdukcija otkrila jezive detalje

Sutkinja pohvalila Uskokovo čišćenje afere suhi led

Sutkinja Valentić je tijekom višesatnog pojašnjavanja presude pohvalila Uskok naglasivši da je tužiteljstvo uspješno 'pročistilo' aferu suhi led u kojoj su Šostar i njegovu suradnici optuženi za namještanje poslova čišćenja ventilacijskih sustava sportskih dvorana.

Istaknula je i da je metoda čišćenja suhim ledom bila isključivo Šostarova odluka bez stručnog konzultiranja, a kojom se vodio svojim osobnim interesima.

Šostaru je kao otegotna okolnost uzeta u obzir činjenica da je kao čelnik socijalno osjetljivog resora izvlačio novac iz gradskog proračuna za kojeg je sutkinja Valentić naglasila da ga je koristio kao vlastiti bankomat. Kao olakotna okolnost mu je cijenjena zrela životna dob i dosadašnja neosuđivanost.

Mirti Lončar je kao otegotna okolnost cijenjena njezina svijest o počinjenu kaznenog djela, dok su joj kao olakotne uzete u obzir narušeno zdravstveno stanje, prijašnja neosuđivanost i nestjecanje imovinske koristi pri počinjenju kaznenog djela.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene