Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jednog su vozača, za kojeg su sumnjali da vozilom upravlja pod utjecajem alkohola, navodno na nagovor pretpostavljenog pustili samo uz kaznu od 250 kuna, a drugom su zbog poznanstva oprostili isti prekršaj, navode u USKOK-u.


USKOK je, na temelju kaznene prijave Policijske uprave varaždinske, donio rješenje o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, trgovanja utjecajem te poticanja na trgovanje utjecajem.

Vezani članci Sudnica Osječki suci gotovo 11 godina nisu prošli sigurnosnu provjeru: "Ovo je samo dokaz da se mora krenuti u reformu pravosuđa" Andrija Jarak Stotine tisuća stranica transkripata u aferi Vjetroelektrane: I neki sadašnji ministri mogli bi postati svjedoci

Prvo i drugookrivljeni, policijski službenici PU varaždinske iz mobilnog tima Prometne policije, na dan 30. srpnja 2016., ističu u USKOK-u, nakon što su tijekom kontrole prometa zaustavili osobni automobil i ustanovili da njime upravlja osoba pod utjecajem alkohola, postupili su suprotno zakonskim odredbama.

Naime, s obzirom da se radilo o poznaniku prvookrivljenog, vozača su zbog počinjenja prekršaja samo usmeno upozorili, bez izricanja novčane kazne od najmanje 3000 kuna i zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri mjeseca, a što su bili dužni učiniti.

Nadalje, nakon što su tijekom kontrole prometa prvo i drugookrivljeni 14. rujna 2016. zaustavili četvrtookrivljenog zbog sumnje da upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola, on je nazvao trećeokrivljenog, policijskog službenika za metodologiju rada i sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske, koji je potom, koristeći svoj položaj i utjecaj višepozicioniranog policijskog službenika, nazvao drugookrivljeno i od njega zatražio da prema četvrtokrivljenom obustave daljnje postupanje, što su policajci, postupajući suprotno zakonskim odredbama, i učinili te su počinitelju prekršaja izrekli samo mandatnu kaznu od 250 kuna, navodi se u priopćenju USKOK-a.