Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Šire se poluinformacije

Oporba optužuje Vladu zbog kaosa u Fortenovi: Je li premijer upoznat s pitanjima od nacionalne sigurnosti?

Siniša Hajdaš Dončić u Dnevniku Nove TV - 3
Siniša Hajdaš Dončić u Dnevniku Nove TV - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Više oporbenih saborskih zastupnika komentiralo je u četvrtak vijest o tajanstvenom ulagaču iz Emirata koji je od Sberbanke kupio 43,4 posto udjela u Fortenovi, upozorivši kako je riječ o strateškoj kompaniji pa je njezino preuzimanje pitanje nacionalne sigurnosti.

Ulagač Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata stekao je 43,4 posto udjela u hrvatskoj kompaniji Fortenova Grupa kupivši udio Sberbanke, o čemu ni Fortenova niti Vlada nemaju službenih saznanja.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa: Ilustracija - 2 ispitivanje interesa Fortenova na prodaju: "Cilj ovog procesa je da Fortenova Grupa nastavi bez sankcioniranih osoba kao suvlasnika" Ivica Todorić (Foto: YouTube screenshot) PREUZIMANJE VLASNIČKOG UDJELA Ivica Todorić komentirao ulazak arapskog investitora u Fortenovu: "Ispravak netočnog navoda!"

Siniša Hajdaš Dončić (SDP) rekao je kako je Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost danas zatražio izvješće od Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) pošto je riječ o nacionalnoj sigurnosti jer su energija i hrana temeljni, nacionalni i strateški resursi.

Siniša Hajdaš Dončić u Dnevniku Nove TV - 3 Siniša Hajdaš Dončić u Dnevniku Nove TV - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ovo pitanje proizlazi iz netransparentnog prvog koraka, a to je Plenkovićev 'lex Agrokor'. Sve dolazi na naplatu, nešto što netransparentno počinjete, netransparentno i završava", ocijenio je.

Očekuje da će SOA početkom sljedećeg tjedna podnijeti izvješće, a ako je došlo do kršenja sankcija Rusiji to je kazneno djelo. Smatra kako je premijer Plenković trebao znati što se događa jer Agrokor čini skoro tri posto hrvatskog BDP-a i ima skoro 40.000 zaposlenih.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZBRISAN IZ SUDSKOG REGISTRA Agrokor otišao u povijest: "Ovime je uspješno završen jedan od najvećih svjetskih postupaka restrukturiranja"

Sandra Benčić (Možemo) cijelu je situaciju oko preuzimanja udjela u Fortenovi ocijenila suspektnom.

Hrvatska nema mehanizme za utvrđivanje stvarnih vlasnika tvrtki i kapitala

"Vlada se ponovno dovela u situaciju da se jedna od strateških kompanija u Hrvatskoj preuzima tako da ne znamo tko iza tog kapitala stoji i koje su njegove namjere. Također, u ovom trenutku ne znamo bi li kapital koji stoji iza preuzimanja trebao biti pod sankcijama jer nemamo nikakve informacije", rekla je.

Siniša Hajdaš Dončić u Dnevniku Nove TV - 3 Sandra Benčić - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Dodala je kako nema važnih informacija jer Vlada nije postavila mehanizme utvrđivanja stvarnih vlasnika tvrtki i kapitala koji ulažu u Hrvatsku, što su iz oporbe opetovano tražili. Dodala je kako bi SOA trebala imati ključnu ulogu u provedbi sankcija Rusiji.

Zvonimiru Troskotu (Most) neozbiljno je da se izlazi s kontradiktornim informacijama zato što je Fortenova kompanija koja u vlasništvu ima "pola Slavonije".

Pročitajte i ovo Ivica Todorić (Foto: YouTube screenshot) PREUZIMANJE VLASNIČKOG UDJELA Ivica Todorić komentirao ulazak arapskog investitora u Fortenovu: "Ispravak netočnog navoda!"

Smatra kako će se moći davati ocjene tek kada se stvarno dogodi transakcija i sve strane potvrde kupoprodaju, no brine ga da se "u jeku ovakve krize razbacujemo s poluinformacijama" jer to pokazuje da ne postoji strategija za izlazak iz krize.

"U zadnje vrijeme premijer ništa ne zna - nije znao za Inu, Fortenovu, HEP, sve je osobna krivica. Vlada nema konce u svojim rukama", ocijenio je.

Daniel Spajić (Domovinski pokret) ustvrdio je kako je sadašnja situacija "ravna veleizdaji hrvatskih nacionalnih interesa", Vlada ponovno ne zna što se događa, a jedno od ključnih pitanja je tko upravlja našim mirovinskim fondovima.

Podsjetio je kako Fortenova u vlasništvu ima puno tvrtki, zemlje i koncesija te pozvao na propitivanje situacije dok ne dobijemo ozbiljne odgovore. Smatra da bi se trebali uključiti SOA i policija, a očekuje da premijer Plenković obavijesti javnost o tome što se događa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene