Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZAHTJEV ZA RASPUŠTANJEM SABORA

Paljba po Vladi: "Ćorić se umorio više od Jasmina Stavrosa i Vojka V, pa su ga poslali u HNB na odmor"

Bedeković, Beljak
Bedeković, Beljak PIXELL
Aktualno Galerija +0 Bedeković, Beljak Galerija 1/1 >>
Sabor raspravlja o dvjema inicijativama za raspuštanje Sabora. Jednu je inicijativu pokrenulo sedam klubova lijevo-liberalnih stranaka na čelu sa SDP-om, a drugu Klub zastupnika Mosta. Saborska oporba smatra da se Sabor mora raspustiti zbog kriminala i klijentelizma, nerada i nefunkcioniranja države, dok su iz vladajućeg HDZ-a poručili da je vladajuća većina dokazano stabilna, a rasprava o raspuštanju besmislena.

 

  • Sabor raspravlja o dvjema inicijativama za raspuštanje Sabora
  • Inicijatori rasprave tvrde da je Vlada kompromitirana uhićenjem bivšeg ministra Horvata, te istražnim postupcima protiv još nekih, sada već bivših ministara
  • Saborska oporba nabrojila je razloge zašto se Hrvatski sabor mora raspustiti - zbog kriminala i klijentelizma, nerada i nefunkcioniranja države, dok su iz vladajućeg HDZ-a poručili da je vladajuća većina dokazano stabilna, a rasprava o raspuštanju besmislena

 

Tijek događanja pratite u nastavku iz minute u minutu: 

12:27 Marija Jelkovec iz HDZ kaže da Selak Raspudić omalovažava zastupnike vladajuće većine. "Ovo je nakaradno što pokušavate i neće vam pomoći da ojačate svoju političku poziciju", poručila je Jelkovec Selak Raspudić. 

12:19 Zvonimir Troskot u replici je spomenuo sporu obnovu Banovine. Podsjetio je na incident u Petrinji kada je premijer dobio grudom u glavu. Kazao je da to najbolje govori o zadovoljstvu građana premijerom i obnovom. 

12:16 Miroslav Škoro izjavio je kako je želio donirati više od 50.000 kuna Banovini, ali da bi mu država u tom slučaju uzela 13 posto poreza. 

11:42 Nino Raspudić kritizirao je sporu obnovu. "Obnova je kao orkestar koji se stalno uštimava, a nikako da prosvira". Govorio je i o ministrima koji su otišli u zadnjoj rekonstrukciji Vlade. "Ministar Ćorić?Umorio se više od Jasmina Stavrosa i Vojka V u pjesmama, pa su ga poslali da se odmori u HNB", kazao je Raspudić. 

"Kriminal, nepotizam, nesposobnost, nerad, kukavičluk, izdaja u vanjskoj politici. Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Ova većina nikada nije ni predstavljala volju birača. Volite se pozivati na ankete? Raspustimo Sabor, pa da se vidi ta golema ljubav građana prema vama", poručio je Raspudić. 

11:32 Marija Selak Raspudić nabrojala je razloge zašto se Sabor mora raspustiti. "Upitno je koga Sabor predstavlja i ima li ovakav sastav Sabora uopće smisla?". "Hvala kolegice iz HDZ-a što ste dali potvrdan odgovor", napomenula je. "Čega se bojite? Ovo sadašnje ne vodi ničemu", izjavila je. Kazala je i da vladajući čine sve da što manje ljudi izađe na izbore, da su izborne jedinice neustavne, da su manipulirali covid krizom, onemogućavali e-glasovanje, sabotirali referendum oko pandemije....

"Uslijedila je neviđena trgovina zastupnicima manjina, kako bi se skrpla vladajuća većina", dodala je. Govorila je i o tzv žetončićima. "Temeljno je pitanje tko ovdje predstavlja većinu građana RH. Pustite ideologiju, pogledajte brojke. "Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi. Što se trgovački začne samo lošim i kriminalnim plodom može uroditi", izjavila je. 

11:05 Krešo Beljak kaže kako se ne bi složio da su HDZ-ovci baš nesposobni. "Oni su sposobni, od ničega naprave nešto, za sebe naravno. Evo Bedeković....ona je sposobna, kao i svi HDZ-ovci, problem je da to što rade, rade za sebe", kazao je Beljak čitajući biografiju Bedeković. 

Bedeković mu je iz klupe počela dovikivati i dobacivati. "Ovo je kazneno djelo koje je Bedeković počinila, razmišljam da je tužim na sudu, upozorio sam je da je to kazneno djelo", kazao je Beljak aludirajući na dobacivanje Bedeković. 

11:02 Branka Juričev Martinčev smatra kako je čudno da SDP zaziva nove izbore s obzirom na loš rejting. "Vi mislite da biste mogli preuzeti dužnost vođenja ove države? Sramotno!".

"Ako je sve idealno, ako se pozivate na ankete, pa idemo onda na izbore. U čemu je problem? Izađimo pred građane, dajmo im mandat. Na čelu države treba netko sposoban, a ne netko tko svaki dan lista crnu kroniku, gledajući hoće li se naći u njoj", odgovorio joj je Grbin. 

10:54 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da su pitanja oporbe njihovom čelniku vrlo slična pitanjima vladajućih premijeru. "Učili ste od najboljih, ali loše", poručio je Jandroković oporbi. 

10:52 Majda Burić (HDZ) kazala je da je prijedlog oporbe izvan svake pameti. "Vi zazivate destabilizaciju i destrukciju samo zato što ste i vi sami takvi...nestabilni. Nije vam u interesu ugled RH, već rušenje. S obzirom da ste za raspuštanje, moj prijedlog je da se vi raspadnete do kraja i da date ostavku", poručila je Burić Grbinu. 

Burić je počela nabrajati uspjehe Vlade, prekoračivši vrijeme, pa ju je Jandroković više puta upozorio povisivši glas. 

10:51 Bedeković je poručila Grbinu da je licemjeran zbog primanja naknade pa zaradila treću opomenu čime je izgubila pravo govora tijekom današnjeg dana. 

10:49 Ante Deur kazao je da je Grbin otuđio nešto što mu ne pripada, a Grbin mu je odgovorio da ga je Deur dužan prijaviti ako je prekršio zakon. "Imali ste jučer priliku nešto ispraviti, pa niste", kazao je Grbin Deuru. 

10:48 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u Saboru da će oporba danas predati 30 potpisa potrebnih da bi se sljedeći tjedan u Saboru otvorila rasprava o zakonu o pobačaju.

“Ustavni sud je 2017. donio odluku da je zakon iz 70-ih nužno promijeniti i za to je Vladi dao rok od dvije godine. Vladajuća većina je tada bila slična kao i danas i nije htjela provesti. Problem nije samo u tom zakonu, nego i u tome da si neki liječnici dopuštaju da si taj zakon tumače apsolutno izvan onoga što u njemu piše i zbog toga imamo slučajeve kao ovaj kojem zadnjih nekoliko dana svjedoči hrvatska javnost. Ali reagirat ćemo. Zato ćemo predati danas 30 popisa potrebnih da bi se sljedeći tjedan u Saboru otvorila rapsrava o zakonu o pobačaju kojeg je Vlada po odluci Ustavnog suda trebala predložiti prije tri godine”, rekao je Grbin.

10:46 "Jedan tebi, jedan meni je politika zapošljavanja u HDZ-u", izjavio je Grbin. 

10:43 Sabina Glasovac govorila je o slučaju Josipe Rimac, podjeli poljoprivrednih poticaja i OLAF-u. Ima li smisla držati nesposobnu ministricu Vučković na funkciji?, pitala je Glasovac Grbina. "Naravno da ju nema smisla držati, ministrica je nesposobna, a mi o tome šutiti nećemo", odgovorio je Grbin. 

10:39 Grozdana Perić iz HDZ-a izjavila je kako Grbin vrijeđa zastupnike većine, dok je HDZ-ov Branko Bačić upitao Grbina je li političko dno uzimati naknadu koja vam ne pripada, referirajući se na Grbinovu izjavu da je vladajuća većina političko dno. 

10:38 Grbinu je prelicirao i HDZ-ov Davor Ivo Stier. "Možete li nam otvoreno reći da li je SDP za blokadu Finske i Švedske u NATO-u?", upitao je Stier.

"Evo jedan kojemu ne trebaju drugi pisati pitanja. SDP je za ulazak Finske i Švedske u NATO, ali zahtjev još nije poslan, pozivnica još nije poslana niti je to još ni došlo u Sabor. Jesmo za njihov ulazak, ali možda bi trebalo dati vremena inicijativi predsjednika da vidimo hoće li uspjeti ili ne. Do NATO summita ima još vremena", rekao je Grbin.

10:25 Za povredu poslovnika javio se i HDZ-ov Rade Šimičević. "Uvaženi zastupnik govori kao Demosten, ništa ne govori korektno. Baš se loše osjećam što ga slušam", rekao je Šimičević.

Reagirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. "To što se vi loše osjećate nije povreda poslovnika. A sad ćete se još gore osjećati jer dobivate opomenu", poručio je Jandroković.

10:19 "Ako vam se ne da raditi, vi se raspustite, vaš zahtjev je infantilan, tražite raspuštanje Sabora, a molite Boga da do toga ne dođe", poručila je Vesna Bedeković Grbinu. 

"Tko će uvijek pobjeđivati na izborima? HDZ", poručila mu je. Beljak je rekao Bedeković da se HDZ-ovci boje izbora jer nisu sigurni da će itko od njih ponovo sjediti u Saboru osim Jandrokovića. 

"Nikad Sabor nećete više vidjeti", poručila je Bedeković Beljaku.  

"Čemu agresiva, kolegice? Upiranje prsta, zar bi se tukla?", upitao je Beljak Bedeković. 

Zbog zlouporabe povrede poslovnika i Bedeković i Beljak dobili su nekoliko opomena.

10:14 "SDP i HDZ su sijamski blizanci koji zajedno štite korupciju. Možda nudite korupciju drugačijeg stila?'", poručila je Vidović Krišto Grbinu. "Možda sam ja kriv i za ubojstvo Kennedija?",  upitao je Grbin zastupnicu. 

10:08 "Niti Tesla niti Facebook nisu uspjeli zaraditi onoliko koliko uspije Beroš na javno nabavi", kazao je Grbin aludirajući na Beroševu aferu s javnom nabavom u Ministarstvu zdravstva. 

10:06 SDP-ov Branko Grčić kazao je da Hrvatskoj prijeti recesija. "Hrvatska ima EU fondove koje mi ne koristimo u dovoljnoj mjeri", kazao je. Grbin je Grčiću u replici odgovorio da je Plenkovićeva Vlada nesposobna i da će zbog nerada Vlade Hrvatska potonuti u recesiju. "Nerad i nered", kazao je Grbin. 

9:37 SDP-ov Peđa Grbin rekao je kako će tijekom obrazlaganja inicijative dokazati da ova Vlada mora otići i zašto mora doći do raspuštanja Sabora.

"Informacije o radu ove Vlade prije ćemo naći na stranicama crne kronike, nego u rubrici politika. Ova Vlada se isključivo bavi sobom", poručio je Grbin uvodno u ime predlagatelja.

"Bori li se Plenkovićeva Vlada protiv korupcije, štiti li prava građana? Na žalost ne, posljedice nerada osjećamo svi. Na žalost odgovor na postavljena pitanje je NE. Njegova Vlada ne čini ništa od onoga što bi trebala", kazao je Grbin. "Umjesto da se Vlada bavi sa stvarnim problemima, ova Vlada se isključivo bavi sobom", kazao je. 

Grbin je govorio o rastućoj inflaciji, energetskoj krizi i posljedicama rata u Ukrajini, rekavši da će se zbog nerada Vlade početi zatvarati radna mjesta. Nabrajao je razloge zašto Vlada mora otići. 

"Ministar koji se trebao baviti mirovinama, bavio se svojim problemima", kazao je Grbin. Smatra da su se i ostali ministri brinuli o tome hoće li im USKOK zakucati na vrata, a ne poslovima koji su trebali. Govorio je i o stanju u zdravstvu. "Sutra ćemo se opet začuditi kada se obustavi isporuka lijekova? A reforma zdravstva? Navodno još čuči u stolu i čeka da se netko njome pozabavi. Ministar Beroš se umjesto reforme zdravstva bavi javnom nabavom. A obnova? Stoji. Ne zato što sredstva nisu osigurana, već odgovorni nisu u stanju obaviti svoj posao. Jedino su se svađali, a ljudi i dan danas žive u kontejnerima", kazao je Grbin. 

"Prvi put u više od 20 godina uhićen je član aktualne Vlade i šta onda dobijemo, dobijemo Paladinu. I kad misliš da ne može gore, dođe Paladina", kazao je Grbin. Kazao je da su Plenković i HDZ razlog zašto u ovoj državi ništa ne funkcionira. 

9:32 Za stanku se javio Mostov Božo Petrov. "Ovakav saziv Sabora nije odraz volje građana. Mnogo je bitnije ljudima pokazati da je politika časan posao i da se tu radi za dobro građana. Svi mi predstavljamo interes građana i znamo zbrojiti do 76. Da su ljudi znali da će se nakon izbora većina krojiti kao da se kupuje i trguje na pjaci, mislim da ih ne bi birali", rekao je Petrov.

"Argument da je većina stabilna nije argument da nastavite radite, nego je argument koliko je politički ssutav i politička scena u Hrvatskoj trula. Koalicijski partneri koji toleriraju da se ministri odvoze u policijskim autima jedan za drugim, koji toleriraju da na funkcijama ostaju ministri protiv kojih se vode istrage, koji toleriraju to da iz godinu u godinu šaljete Bruxellesu plan reformi koji je stalno isti - to je, kolega Bačiću, znak da je kolaicija stabilna zbog privatnih i stranačkih interesa", poručila je Sandra Benčić iz Zeleno-lijevog bloka. "Sve je u državi nestabilno, samo je stabilna trgovina među strankama koalicije", dodala je.

9:00 Saborski zastupnici bi u petak trebali raspravljati o dvjema inicijativama za raspuštanje Sabora i raspisivanje izvanrednih izbora.

Povod za obje inicijative, onu koju je pokrenulo sedam zastupničkih klubova lijevo-liberalnih stranaka kao i za onu koju je pokrenuo Klub zastupnika Mosta, bilo je uhićenje sada već bivšeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata te istražnih postupaka protiv još nekih, sad također bivših ministara. 

U inicijativi sedam saborskih klubova traži se raspisivanje izvanrednih izbora uz tvrdnju da je Vlada potpuno kompromitirana uhićenjem ministra, što se dogodilo prvi put u više od 20 godina. Osim SDP-a, tu je inicijativu su potpisali klubovi Socijaldemokrata, Centra i Građansko-liberalnog saveza, Fokusa i nezavisnih zastupnika, HSS-a i Radničke fronte, IDS-a te Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SPORNA DODJELA POTPORA Istraga protiv Horvata, Miloševića i ostalih postala pravomoćna

Pročitajte i ovo Darko Horvat NAMJEŠTANJE POTICAJA VIDEO Bivši ministar Horvat izašao iz istražnog zatvora pa poručio: "Siguran sam da će afera Horvat poprimiti žensko ime. U Sabor se vratiti neću"

Most je svoju inicijativu obrazložio tvrdnjom da zbog uhićenja Horvata, ali i "uključenosti cijelog niza vladinih dužnosnika" narušeno povjerenje građana da Vlada ne može nastaviti rješavati nagomilane probleme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene