Obavijesti Video Pretražite Navigacija
predali potpise

Idući tjedan u Saboru rasprava o Zakonu o pobačaju: "Prešućuje se puzajuća konzervativna revolucija..."

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio je u petak da su oporbene stranke prikupile potpise kako bi se već idući tjedan u Saboru raspravljalo o novom Zakonu o medicinskom postupku prekida trudnoće što je Ustavni sud naložio još 2017., ali se Vlada na to nije ni očitovala.

"Danas smo predali potpise kojima ćemo u saborsku proceduru uputiti prijedlog koji bi pitanje pobačaja trebao bolje regulirati. Sljedećeg tjedna ćemo o tome raspravljati, bez obzira na to što se Vlada ni sada, kao niti u prošlom sazivu, nije udostojila odgovoriti i očitovati na taj prijedlog", najavio je Grbin.

Imamo opću društvenu krizu, ocijenio je, koja se odražava u tome da država svojim građanima nije u stanju pružiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

Imamo zakon koji je, što god vam netko rekao, ovu situaciju predvidio i regulirao, ali oni koji bi to trebali provesti u praksi i pomoći jednoj ženi, obitelji, to naprosto ne žele, poručio je.

"Vladajući će morati smoći hrabrosti i objasniti zašto se već pet godina ne poštuje odluka Ustavnog suda i zašto se ženama u Hrvatskoj ne jamči stupanj zdravstvene zaštite i sigurnosti koji bi u 21. stoljeću morale imati", istaknuo je Grbin.

SDP je još u listopadu 2020. u saborsku proceduru uputio taj prijedlog, no, o njemu se do danas nije raspravljalo.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak smatra da je novi zakon nužan. "Slobode odluka o vlastitom tijelu su danas na nižoj razini nego sedamdesetih godina prošlog stoljeća", ocijenio je.

"Prešućuje se puzajuća konzervativna, ultrakonzervativna revolucija koja se događa u Hrvatskoj i mi smo danas, 30 godina od samostalnosti, daleko dublje u srednjem vijeku nego što smo bili za vrijeme Jugoslavije. U Hrvatskoj ne postoje politčari koji imaju dovoljno hrabrosti suprostaviti se ultrakonzervativcima i Crkvi", upozorio je Beljak.

A najviše ga, kaže, žalosti da najviše kritičkih komentara upućenih gospođi koja ima problem kakav ne želi nikome dolazi od žena, koje punim srcem podržavaju ultrakonzervativnu revoluciju, a koja ide na štetu žena. Ivana Kekin (Zeleno-lijevi blok) upozorila je da u Hrvatskoj trenutačno imamo 60 posto ginekologa koji imaju priziv savjesti.

"Većina tih liječnika nije još prije desetak godina imala priziv savjesti. Ta naša epidemija priziva savjesti ubrzala se u posljednje vrijeme, što je stvar društvene atmosfere i toga što se u društvu poticalo, tko je vodio bolnice i bio na pozicijama moći”, ustvrdila je Kekin.

Njezina stranačka kolegica Sandra Benčić ističe da svaka osoba ima pravo na prekid trudnoće u slučaju medicinske indikacije nakon 10. tjedna te da svaka bolnica u ovoj državi to mora osigurati.

"Medicinska struka je ovdje da provodi zakon, a ne da ga interpretira. Ustavni sud je rekao kako postoji ustavno pravo do 10. tjedna, a nakon 10. tjedna na medicinsku indikaciju", poručila je.

Marija Selak Raspudić (Most) kaže da nije za zakonsku zabranu pobačaja, ali također nije ni za to da se pobačaj shvaća kao žensko emancipacijsko pravo. Pravo na pobačaj treba regulirati na način da u svakom gradu država treba osigurati osobu koja će obaviti taj zahvat kako bi se provodio zakon, dodala je.

"Priziv savjesti je jedna od najvećih demokratskih tekovina i u Hrvatskoj još uvijek postoji dovoljan broj liječnika koji žele obavljati pobačaj tako da zakonska usluga može biti obavljena."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SIGURAN PREKID TRUDNOĆE Prosvjed pred Vladom i Saborom: ''Mirela, hvala ti što nisi pognula glavu, ovo nije samo tvoja borba''

U Zagrebu to ne bi trebao biti problem, a u manjim mjestima država treba osigurati da dođe liječnik kako osobe ne bi trebale o svom trošku putovati u drugi grad ako im zakon omogućava da obave pobačaj”, smatra Selak Raspudić.

Stjepo Bartulica (Domovinski pokret) istče da nikada nije tajio svoj pro-life stav. Zapitao je zašto se svi zgražamo nad sudbinom djevojčice iz Nove Gradiške koju su ubili njeni roditelji, a nije sporno ako se ista stvar dogodi nerođenom djetetu.

Pročitajte i ovo Gordan Zlopaša Potreban jasniji zakon Ginekolog objasnio zašto hrvatski liječnici odbijaju napraviti pobačaj: ''To dijete može preživjeti...''

Tražim minimalnu dosljednost u toj raspravi jer tražim da pravo za život vrijedi za sve, i za zdrave i za bolesne, i to je liberalan stav koji nikoga ne isključuje, poručio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene