Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne pomaže kome treba

Oporba: Poticaji za stanove u korist su kapitala

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborski SDP i HNS uputili su danas niz kritika na vladin model poticanja prodaje stanova.

Oporbeni zastupnici smatraju da je u suprotnosti sa zacrtanim ciljevima i neće, tvrde, doprinijeti smanjenju cijene stanova niti oživjeti zamrli proces stanogradnje.'Predloženi zakon ne osigurava ostvarivanje ni jednog cilja koji se najavljuje njegovom primjenom, ne pomaže onima kojima se treba pomoći, građevinarima i građanima, nego intervenira isključivo u korist kapitala', poručio je Davorko Vidović (SDP). Vladine i tvrdnje vladajuće koalicije da će zakon pomoći građevinskom sektoru, a građanima stanove učiniti dostupnijima Vidović smatra spinom. 'Zakon pomaže onima kojima jedinima ne treba pomoć, bankama i debeloperima, onima koji su u ovoj krizi profitirali šest milijardi kuna koje su uglavnom isparile iz Hrvatske', ocijenio je. Vladu proziva za potpuno promašen model, odnosno da je u vrijeme kada su građevinari ostvarivali ekstra profite, a cijene stanova vrtoglavo rasle govorila kako je to dokaz da Hrvatska živi u kapitalizmu i po pravilima tržišnog gospodarstva, a da sada, kada je tržište zamrlo, zaziva socijalizam. 'Sada kada se ne prodaju stanovi, sada bi se rado igrali socijalizma i sada bi država kao trebala intervenirati u cijelu priču', istaknuo je Vidović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora" Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija"

Da zakon neće postići zadane ciljeve i učinke smatra i Vesna Pusić (HNS). Ističe, naime, da je odredba koja ograničava tko može kupiti stan u izravnoj suprotnosti sa zakonom deklariranim načelom o nužnosti prevladavanja nepovoljnog razdoblja na tržištu nekretnina. Upozorava i da je odredba po kojoj se u predloženi model mogu uključiti samo građevinari s licencom u suprotnosti s ustavnim načelom o jednakom položaju poduzetnika na tržištu. Pusić podsjeća da su se do kraja 2008. licence stjecale po broju zaposlenih, 'u prijevodu samo veliki građevinari'. 'Vrhuncem apsurda' u zakonu smatra njegovo trajanje od samo 20 mjeseci (do kraja 2011.), ističući kako Hrvatska treba zakon koji će imati dugoročne pozitivne učinike. Damir Kajin, pak, najavljuje potporu IDS-a vladinom zakonu, jer je, naglasio je, 'i nedovoljno dobra mjera ponekad bolja nego nikakva mjera'.

Smatra da predložena mjera neće suštinski riješiti problem i dovesti do pojačane prodaje stanova, ali želi, kaže, vjerovati da će barem donekle potaknuti ciklus stanogradnje i zadržati radna mjesta. Upravo ta dva cilja, nastavak prodaje postojećih i gradnje novih stanova te zadržavanje radnih mjesta u građevinskom sektoru, vladajući HDZ i HSS drže da će biti ostvareni primjenom predloženoga zakona. Vesna Buterin (HDZ) vjeruje da će građani iskoristiti povoljnije kreditne uvjete za kupnju prvoga ili prodaju manjeg i kupnju većeg stana, koje im nudi vlada. Među povoljne uvjete stjecanja stana smatra i zakonske odredbe po kojima se u model mogu uključiti samo građevinske tvrtke koje su do srpnja 2008. podmirile sve obveze te one koje imaju sve potrebne dozvole za gradnju.

Mišljenje HDZ-a dijeli i HSS, u ime kojega je Boris Klemenić izrazio uvjerenje da će primjenom zakona doći do smanjenja cijene stanova, budući da će kupci, kaže, uglavnom biti zainteresirani za po 'kvadraturi' manje stanove koje će država i subvencionirati s više novca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene