Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Oporba: Proračun nema odgovor na nagomilane probleme

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ovi zastupnici i u pojedinačnoj su raspravi o državnom proračunu za 2008. isticali kako Vlada ne nudi odgovor na nagomilane gospodarske probleme, od inflacije do prevelikog uvoza, nego građanima nudi pad standarda i nesigurnost, dok su zastupnici HDZ-a uzvraćali kako takve 'zloguke poruke' ne stoje.

Dragica Zgrebec (SDP) podsjetila je da se Vlada prije samo četiri mjeseca hvalila gospodarskim rastom, a odjednom je suočena s visokom inflacijom, prevelikim uvozom i drugim problemima, poput rasta cijena.

Pročitajte i ovo Vlada želi zagrabiti u mirovinsku štednju - 3 Mogućnosti i bojazni Vlada posegnula u džepove budućih umirovljenika, preusmjerili bi milijardu eura: "Veliki je rizik za korupciju" Ilustracija Vlada odriješila kesu Predstavljen proračun za iduću godinu: Dnevnik Nove TV provjerio tko su najveći gubitnici i dobitnici

Ocijenila je sramotnim što je Hrvatska 'ovisnica o uvozu hrane' i što je uvoz hrane veći od izvoza za 1,74 milijarde kuna.

'Inflacija je izuzetno opasna i ona ne bi trebala biti predmet
političkih rasprava', uzvratio je oporbi ministar financija Ivan Šuker koji je uvjeren da licitiranje političara o inflaciji dovodi do neopravdanih poskupljenja.

SDP-ovce je pozvao na konsenzus oko restrukturiranja brodogradnje i reforme zdravstva.

Milanka Opačić (SDP) uvjerena je da predloženi proračun znači pad standarda i nesigurnost, a misli i da bi država, želi li to, mogla naći nove izvore financiranja kako bi teret lošeg gospodarskog stanja podjednako snosili svi, a ne samo radnici i umirovljenici.

Socijalnu neosjetljivost Vlada pokazuje i neracionalnim trošenjem državnog novca, kazala je Opačić i navela kako je primjerice za Vladinu administraciju izdvojeno 30 posto više novca zbog 'gomilanja kadrova' u državnoj upravi, kako bi se zadovoljili interesi HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera.

Iz HDZ-a su uzvratili kako su iznosi u proračunu povećani na gotovo svim stavkama, za razliku od bivše koalicijske Vlade koju je vodio SDP, kada su se umanjivali iznosi braniteljima, rodiljama i umirovljenicima.

Andrija Hebrang (HDZ) smatra da je socijalna komponenta proračuna naglašena kroz 4,6 postotno povećanje izdvajanja za zdravstvo, porast mirovina i izdvajanja za branitelje.

Izračunao je da je za stavke od mirovina branitelja do skrbi o prognanima planirano ukupno devet milijardi kuna, što je 7,85 posto proračuna.

'Udaljavanjem od rata, njegove posljedice ne postaju jeftinije, nego sve skuplje za državu', ocijenio je Hebrang te čestitao Vladi što nije posegnula za povećanjem proračunskog deficita.

I njegov stranački kolega Boris Kunst SDP-ove poruke smatra 'zlogukima' i 'desantom na proračun'.

Ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac naglasio je da su izdaci za sustav obrazovanja od 2003. porasli za 51 posto, odnosno za četiri milijarde kuna.

'Kada analiziramo cijeli proračun, onda je on u ovom trenutku i prilično agresivan unutar obrazovanja'", rekao je Primorac, na što je reagirao SDP-ovac Gvozden Flego, podsjetivši da je ministar Šuker predloženi proračun nazvao konzervativnim.

'Molio bih vladajuću garnituru da se dogovori je li proračun agresivan ili konzervativan, kako ne bismo izazivali zabunu, zbunjenost i frustracije u sabornici, a i u javnosti', zatražio je Flego.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene