Obavijesti Video Pretražite Navigacija
demografska obnova

Hrvatska općina prodaje kuće za 30 centi: Ovo su uvjeti, a mogu se dobiti i dodatni bodovi

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Općina Legrad već pet godina prodaje nekretnine za kunu, danas 30 centi, a takva je demografska politika počela pokazivati pozitivne rezultate što je vidljivo i iz potrebe za proširenjem tamošnjeg vrtića, stoga će uskoro na tržište staviti još nekoliko kuća.

Općina Legrad politikom "kuća za kunu" i drugim poticajima u rješavanju stambenog pitanja za mlade obitelji još od 2018. godine pokušava popraviti svoju demografsku sliku. Načelnik općine Ivan Sabolić kaže za Hinu da je riječ o demografskom oporavku općine koji je planiran na duže vrijeme jer još uvijek u tom idiličnom kraju uz Dravu mortalitet nadvladava natalitet.

Ipak, taj se negativni trend usporava time što mlade obitelji ostaju u Legradu, a doseljavaju se i one iz susjednih županija. No doselila se i obitelj iz Pule, naglašava Sabolić. Kao dokaz da su stvari krenule nabolje navodi i to što nadograđuju vrtić, a čini se da će ga u skoroj budućnosti i dodatno proširivati.

Prvi čovjek Legrada naglašava da uz kuće po cijeni nižoj od žvakaće gume prodaju i građevinska zemljišta, ali interes za njih manji je nego za kuće koje su pogodne za adaptaciju.

Uvjet je za kupnju kuće ili gradilišta da se radi o bračnom ili izvanbračnom paru do 45 godina starosti, da nisu kažnjavani te da nemaju riješeno stambeno pitanje. Dodatne bodove donosi im ako se bave deficitarnim zanimanjem i imaju djecu.

Pročitajte i ovo Ekonomska predviđanja za 2024 očekivanja za iduću godinu Svjetlo na kraju tunela, deblji novčanici i oporavak ili još veća inflacija? Evo kakva su predviđanja za 2024. godinu

Dosad je pedesetak obitelji konzumiralo mjere poticajne prodaje kuća i zemljišta te sufinanciranja adaptacije kuća, a zahvaljujući tome u Legradu je ostalo živjeti ili se doselilo 120 osoba. Sabolić najavljuje da će općina nastaviti s prodajom kuća za 30 centi, a trenutačno je u procesu procjene nekoliko kuća, nakon čega će donijeti odluku o njihovoj prodaji.

"Vjerujem da ćemo uskoro objaviti natječaj za prodaju nekretnina i nadam se da i ovoga puta interesa za kupnju neće izostati", kaže Sabolić.

Načelnik Legrada apelira na ostale općine i gradove da takvom stambenom politikom utječu na demografsku sliku Hrvatske jer uz posao obiteljima je prioritet posjedovati kuću ili stan.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene