Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Među cestama na kojima je stalno gužva je splitska zaobilaznica, prometni pravac s najvećim brojem vozila u nas koji već godinama čeka izgradnju.


Scenarij je uvijek isti - politika obeća, radovi počnu pa stanu, a novac ode u neki drugi projekt. Tako je i ove sezone. Kaštelanska cesta jedna je od najprometnijih i najopasnijih u zemlji. Iako je cesta već davno trebala biti gotova, na nedovršenim dijelovima čak su i radovi stali. Dugo je obećavana brza cesta Trogir - Omiš, pravac koji osim prezagušenosti prometa prati i crna statistika.

Vezani članci Cesta u Omišu koja će privremeno biti zatvorena - 2 Omiš čeka kaos zbog izgradnje obilaznice, umjesto cestom mogu brodicama. Mještani su bijesni: "Idemo na Mars, ali ne možemo premostiti 60 metara Cetine“ Odron stijena između Omiša i Makarske, ilustracija Vozači, oprez: Zbog velikog odrona stijena blizu Omiša zatvorena Jadranska magistrala

'Kaštelanska cesta gdje je poginulo 59 ljudi dok se ta cesta gradi ima već deset godina, na ovoj cesti između Omiša i Stobreča poginulo je 16 ljudi', rekao je Stanko Smodlaka, sudski vještak za promet.

Dvije točke na ovom pravcu Solin i Stobreč i službeno imaju najveći prosječan godišnji promet u državi. Stobreč prošle godine više od 51 tisuće vozila, te Solin gotovo 42 tisuće.

'Omiš – Trogir trebao bi biti gotov 2014. Nikad to neće biti gotovo prema sadašnjem tempu rada. Evo vidite i sami, nigdje nitko ništa ne radi, na svim predmetnim prometnicama jer zapravo prema informacijama kojima mi raspolažemo novaca nema', kaže Smodlaka, sudski vještak.

Stoga je i Udruga splitskih prometnih inženjera poslala otvoreno pismo ministru prometa i upravi Hrvatskih cesta, da se što prije nešto učini. A iz Hrvatskih cesta još uvijek nema odgovora što će biti sa splitskom zaobilaznicom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.