Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Plenković kao zvijezda

Plenković objavio HDZ-ov izborni program i slogan, komentirao oporbu: "Niti je Grbin više predsjednik SDP-a, a niti je Milanović više predsjednik Republike"

Aktualno Galerija Sabor HDZ-a - 1 Sabor HDZ-a - 1 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Sabor HDZ-a - 16 Sabor HDZ-a - 16 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Sabor HDZ-a - 15 Sabor HDZ-a - 15 Foto: Goran Mehkek / CROPIX Sabor HDZ-a - 13 Sabor HDZ-a - 13 Foto: Goran Mehkek / CROPIX +33 Sabor HDZ-a - 12 Galerija 1/38 >>
Oko 1800 HDZ-ovih izaslanika je na Općem izvještajnom saboru stranke na kojem usvajaju izborni program HDZ-a za parlamentarne izbore.

 

  • U Lisinskom se održava Opći Sabor HDZ-a

  • Usvajaju program stranke i predstavljaju slogan

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

16:55 Plenković se govorom na kraju općeg Sabora HDZ-a osvrnuo na ljevicu koju je nazvao "protuustavnom i divljom".

"I napravili vrlo jasnu razliku između HDZ-a kao ozbiljne i odgovorne političke stranke s rezultatima, sa smjerom upravljanja Hrvatskom, s jasnom budućnošću koja će osigurati sigurnost u odnosu na sve moguće izazove i krize. I tako još više rasvijetlimo kaos, primitivizam, divljaštvo, rušenje ustavnog poretka i sve ovo što nam nudi alternativa na lijevoj sceni", rekao je.

"Mi znamo što su naše vrijednosti i siguran sam da ćemo ostvariti uvjerljivu pobjedu i u to da će HDZ dobiti priliku voditi hrvatski narod i sljedeće četiri godine", poručio je na kraju sabora predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković uz dugotrajan pljesak stranačkih članova.

Koordinator stranke za predizbornu kampanju HDZ-a, Marko Milić, prokomentirao "medijske okvire o tome je li HDZ uzdrman, hoće li mijenjati svoju kampanju zbog Milanovićeve najave da će sudjelovati protuustavno na sljedećim izborima".

"E, pa meni se čini da je današnji skup u Lisinskom najbolji odgovor na tu tezu. HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića jedini je faktor stabilnosti i jedina velika stranka koja ima svoj smjer, svoje vrijednosti i svoj program“, poručio je.

Za oporbu je rekao da se raspala u vlastitom licemjerstvu te da "kao pomagači sudjeluju u protuustavnom maršu", a osvrnuo se i na današnju Milanovićevu najavu da nema namjeru dati ostavku na mjesto predsjednika države prije izbora. "Rekli bismo – mesija ljevice preko noći je postao preplašeni zec", prokomentirao je Milić.

13:00 Nakon Plenkovićeva govora na velikom ekranu objavljen je i HDZ-ov predizborni slogan "Za sve izazove".

12:09 Andrej Plenković se obratio članovima stranke. Pozdravljen je velikim pljeskom. A on je posebno pozdravio obitelj Tuđman, ali i Tomislava Karamarka što, kako je istaknuo, pokazuje jedinstvo 

Bila je izuzetna čast upravljati Hrvatskom u brojnim krizama s kojima je država bila suočena, rekao je Plenković.

Vidjeli ste da je Milanović odredio dan koji nije u hrvatskoj tradiciji. Mi ćemo na izboru u srijedu, sigurno će poslodavci to znati cijeniti. Ovakva odluka stavlja u neravnopravan položaj brojne birače diljem svijeta", rekao je.

"Središnji odbor SDP-a imao je samo jednu poruku. Od jučer niti je Grbin više predsjendik SDP-a, a niti je Milanović više predsjednik Republike", komentirao je Plenković najavu Zorana Milanovića da se kandidira za premijera.

Dodao je i kako HDZ-u politički konkurenti nisu problem, te da više neće komentirati politički presedan o kojem se već dva dana ne prestaje govoriti u javnom prostoru Hrvatske.

U nastavku je naveo sve uspjehe svoje stranke na vlasti.

"Govore o HDZ-u uvijek istu tezu. Trebalo bi pisati korumpirani izdajnici, to je sve. Ja osam godina slušam što nam opozicija govori, ali čujem samo jednu tezu i Gordan je to dobro primijetio kad je rekao da je osjetio tu mržnju. HDZ ima snagu i povjerenje, a ovakvo ozračje je prisutno u svim krajevima Hrvatske i ne doživljavaju situaciju kao katastrofalnu, već vide koliko se trudimo i nalazimo rješenja.To govorim jer dio ekipe koja nam se nudi, pa Milanovićeva vlada je bila najgora u povijesti Hrvatske", zaključio je Plenković.

"Odlučili smo reći da ćemo kroz iduće 4 godine dosegnuti najmanje 80 posto prosječne razvijenosti EU. Mi ćemo zasigurno Hrvatsku dovesti na A investicijski kreditni rejting. Prosječnu neto plaću ćemo dovesti na 1600 eura mjesečno, a minimalnu bruto plaću 1.250 eura mjesečno, osigurat ćemo mjesto svakom djetetu u vrtiću, a za svako rođeno dijete majke će dobiti godinu dana radnog staža, a dobna granica za odlazak u mirovinu također će se smanjiti za godinu dana po djetetu, napravit ćemo sve da mirovine narastu za dodatnih 25 posto, udvostručit ćemo kapacitete LNG terminala na Krku, BDP hrvatske poljoprivrede dići ćemo iznad dvije milijarde eura", naveo je Plenković i rekao da na izbore idu s kvalitetnim ljudima i programom.

"Hrvatsku moraju voditi odgovorni ljudi. Kada je Putinova Rusija napala Ukrajinu, mi smo stali uz prijateljsku Ukrajinu, a Milanović je učinio da Hrvatska bude na stupu srama. Takve odluke koje čine razliku između odgovornih i ozbiljnih i onih za koje ne znamo čije intrerese zastupaju, odabir čine još lakšim. Idemo zajedno u pobjedu, za još jedan mandat", povikao je uz ogroman pljesak premijer Plenković.

Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek/Cropix

12:02 "Nemaju program. Jedino što imaju je demagogija i pokušaj rušenja HDZ-a. Ali mi jedinstveni poručujemo. Niste uspjeli sruštiti HDZ '90-ih, nećete ni sada. Samo HDZ vodi Hrvatsku u sigurnu budućnost", zaključio je ministrar branitelja Tomo Medved.

11:37 "HDZ ide po treću uzastopnu pobjedu", rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković i osvrnuo se na postignuća svoje stranke u ovom mandatu.

"Tijekom ovog mandata je više podignuta mirovina, plaća i čitav niz socijalnih prava. Donijeli smo i niz važnih zakona, među njima onaj o hrvatskom jeziku, o neradnoj nedjelji i hrvatskim braniteljima", istaknuo je i dodao da svi rezultati ne bi bili ostvareni da nije bilo Andreja Plenkovića.

"Treba štiti naše granice od ilegalnih migracija i jačati obranu jer svijet je danas opasno mjesto. Važno je nastaviti i s gospodarskim razvojom", rekao je, a onda je fokus govora usmjerio na političke protivnike.

"Imamo nekakvu Grbinovu koaliciju od 11 opcija. Nemaju zajednički program. Jedino ih povezuje mržnja prema HDZ-u, prema svima vama. Ne možemo se načuditi koliko zlobe, uvreda ide na račun HDZ-a. Ljudi će to prepoznati i tu nehomogenost, svađe među njima", rekao je Jandroković.

Spomenuo je i bračni par Puljak, Daliju OreškovićKrešu Beljaka, Katarinu Peović... Naveo je njihova neslaganja kako bi ukazao da oporba nije homogena.

"Budući da su svjesni koliko su slabi jer i oni imaju ankete, a one pokazuju da će HDZ pobijediti, iz očaja idu angažirati kandidata koji nije kandidat, predsjednika koji je spreman kršiti Ustav. Uzeli su predsjednika koji i nije bog zna kaj, ali je bolji od Peđe Grbina. Ali ovaj je mali političar, ali veliki čovjek. Pa viri njegov politički diletantizam i nesposobnost. Ali nisu oni jedini ovdje. Dobit će 20-tak posto", dodao je, pa nastavio da će ta skupina u koaliciju uključiti i Most, ali i "velike desničare" kao što su Most i Suverenisti.

"To im HDZ neće dozvoliti", rekao je o preuzimanju vlasti Jandroković uz gromoglasan pljesak okupljenih.

11:25 Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije, također je održala govor okupljenim HDZ-ovcima.

"Očito je došlo vrijeme skidanja rukavica, dragi prijatelji i branitelji, došlo je vrijeme velikog okupljanja. Znam da vi koji ste robijali nećete dopustiti da se Hrvatska urušava.... Je li moguće da antiustavno postane legitimno? Nazivati europsku demokratsku Hrvatsku tragedijom! Je li vam tragedija ekonomski rast? Je li vam tragedija euro? Je li vam tragedija otvaranje pregovora BiH za članstvo u EU?, Je li vam tragedija Pelješki most?", nabrojala je, između ostaloga, Šuica, a svoj govor zaključila je s rečenicom: "Oni su Bože sačuvaj, a mi smo Bože čuvaj!"

11:08 Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović osvrnuo se na odluku predsjednika Milanovića da se izbori održe u srijedu.

"Neki su se potrudili da iz BiH imamo samo tri predstavnika u Saboru. Danas se pokušavaju potruditi da upravo radnim danima stvore ambijent da dijaspora ne izađe i ne glasuje za naše predstavnike. Hrvati u BiH nisu dijaspora, oni su konstitutivan narod u Bosni i Hercegovini... Neki su možda mislili da se neće moći organizirati izbori u BiH. Bit će za nas kao i za vas neradni dan, ali kod nas će to biti svetkovina, dvodnevna", dodao je.

"Okupit ćemo se i poslati jasnu poruku. Nema zabluda i nema dodvoravanja narodu Bosne i Hercegovine. Svi oni koji su vjerovali da ćemo se uz ove izbore razdijeliti, evo poruke, organizirat ćemo se kao što smo se organizirali zadnjih 30 godina. I zato hvala tebi, Andreju Plenkoviću. Da nije bilo tebe, ne bi mi predali zahtjev za članstvo u EU", rekao je i poručio da neće dopustiti da izbori na radni dan, što onemogućuje da se oni u Bosni i Hercegovini održe u školama, neće spriječiti Hrvate u toj zemlji da glasaju.

10:50 Vladimir Šeks je uoči početka 20. Općeg Sabora HDZ-a prokomentirao Milanovićevu najavu da se kandidira na SDP-ovoj listi za Sabor.

"Gadi mi se, on i njegovo ponašanje, igra ulogu dvorske lude. Ali ništa mu to neće proći, neće mu to proći", rekao je Šeks i dodao: "To je protuustavni nasrtaj na ustavni poredak. On, kao predsjednik, ne može biti kandidat i to je stajalište svakog ustavnopravnog eksperta. Neka podnese ostavku i kandira se." 

10:40 Okupljenima se obratio predsjednik IDC-a Andres Pastrana Arango.

"Ovi će izbori odrediti smjer kojim će ova zemlja nastaviti u budućnosti", rekao je, a nakon njega putem videa HDZ-ovce je pozdravio predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Manfred Weber.

10:32 Izabrano je radno predsjedništvo, a predsjednik radnog predsjedništva je Andrej Plenković. 

10:29 Nakon pozdrava svima prisutnima, posebno su pozdravili i istaknuli Tomislava Karamarka.

10:20 Na početku sabora, okupljeni HDZ-ovci su glasno zapljeskali kad se Plenković popeo na pozornicu. Nakon toga je započela himna.

Pročitajte i ovo Predsjednički izbori u Rusiji Predsjednički izbori FOTO Posljednji je dan izbora u Rusiji, održavaju se i na okupiranim ukrajinskim teritorijima: Oporba pozvala ljude na prosvjed, strahuje se od uhićenja

10:12 Andrej Plenković u dvoranu je ušao na pjesmu Eye of the Tiger grupe Survivor, koju je proslavio film Rocky. Pozdravljao se s brojnim okupljenim stranačkim kolegama.

10:10 Započeo je 20. Opći sabor HDZ-a.

09:59 Gordan Grlić Radman rekao je prilikom dolaska na Opći sabor HDZ-a da je predsjednik izborom datuma izbora, koji pada u srijedu, onemogućio glasanje Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

"Zoran Milanović je danom izbora ignorirao Hrvate u BiH. Pokazao je da mu nije stalo do do Hrvata u BiH", rekao je ministar vanjskih i europskih poslova.

"Meni on sigurno neće pomrsiti račune. Prije mjesec dana je davao intervju te je rekao da ne može biti kandidat na izborima. Puno puta je tako nešto rekao pa za par dana napravio suprotno", kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

09:55 Na sabor je stigao Tomislav Karamarko. Bivši predsjednik HDZ-a nije htio odgovoriti na pitanje hoće li se politički angažirati na izborima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 3 Dinamičan odnos Milanović i Plenković družili su se na početku, a onda je počela žestoka paljba uvredama: "Plameni jazavac, nilski konj, šmrkavac..."

09:50 Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved stigao je na 20. okupljanje HDZ-a u Zagrebu, a tom je prilikom komentirao kandidaturu predsjednika Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima.

"Ono što su HDZ i premijer Andrej Plenković sve ovo vrijeme govorili je to da Zoran Milanović nije bio predsjednik svih građana. On je bio na usluzi oporbi, na određen im je način bio mentor. Utoliko me njegova kandidatura nije iznenadila. Definitivno je nespojivo biti predsjednik Republike i biti nositelj liste u prvoj izbornoj jedinici na listi SDP-a. Trebamo ozbiljno shvatiti Ustav i načela funkcioniranja države. Vjerujem da će to ozbiljno shvatiti", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved za N1.

9:31 "Mi pobjeđujemo, a ovo ostalo ćete čuti", rekao je premijer dolazeći na Sabor HDZ-a. Na pitanje, što očekuje hoće li Milanović odustati, kaže: "Ne znam svejedno mi je. Zato što ćemo pobijediti, svejedno nam je", rekao je Plenković. 

9:30 U Dvoranu Vatroslava Lisinskog pristižu članovi HDZ-a. 

Andrej Plenković Sabor HDZ-a - 11 Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković Sabor HDZ-a - 4 Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković Sabor HDZ-a - 7 Foto: Goran Mehkek / CROPIX

8:00 Dva dana nakon što je predsjednik Zoran Milanović šokirao najavom da će na listi SDP-a sudjelovati u parlamentarnim izborima, u nedjelju u 10 sati se u zagrebačkoj KD Vatroslava Lisinskog okuplja HDZ na XX. Općem izvještajnom saboru.

Osim što će predsjednik stranke Andrej Plenković predstaviti izvješće o radu stranke od 2022. naovamo, oko 1750 izaslanika usvojit će izborni program HDZ-a za nadolazeće izbore. Očekuje se da će na saboru stranke biti predstavljen i izborni slogan stranke.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Peđa Grbin na sjednici Glavnog odbora SDP-a Iz minute u minutu SDP posložio dio izbornih karata, čeka se Ustavni sud: Sve se promijenilo

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 1 Komunikacijska stručnjakinja ''Nepredvidljivost je Milanovićeva osnovna karakteristika, a ona stvara nestabilnost njega kao osobe i kao političara''

Prema HDZ-ovu Statutu, Opći sabor najviše je stranačko tijelo koje donosi Statut, Program i opće smjernice politike HDZ-a, bira članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora, a zasjeda najmanje jednom u dvije godine. Zadnji HDZ-ov Opći sabor, koji je ujedno bio i izborni, održan je 11. lipnja 2022.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene