Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Ograničiti menadžerske, povećati najniže plaće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske predlaže da se menadžerske plaće ograniče na najviše 24.500 kuna uz istodobno povećanje iznosa najnižih plaća na 3.500 kuna, ističe važnost očuvanja proizvodnih radnih mjesta smatrajući da se to može postići ponajprije kupovinom domaćih proizvoda.

Predsjedništvo Vijeća SSSH, nakon današnje sjednice, predlaže Hrvatskoj udruzi poslodavaca ograničavanje menadžerskih plaća na najviši iznos 24.500 kuna zbog krize u kojoj se nalazi Republika Hrvatska, a za koju se u 2009. očekuje da će biti još teža, priopćeno je iz te sindikalne središnjice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna uputili i poruku HNS-u Štrajk se nastavlja! Sindikati uzvratili premijeru na najavu povećanja plaća: ''Pa to je socijalizam, suludo'' Prosječna plaća učitelja (Foto: Dnevnik.hr) Ili štrajk? Pregovori se nastavljaju: Izračunali smo koliko će učiteljima rasti plaće ako Vlada pristane

Istodobno predlaže povećanje najnižih plaća na iznos 3.500 kuna kako bi omjer najniže i najviše plaće bio 1: 7, jer je tako u većini zemalja EU.

Pojašnjavajući svoje prijedloge iz SSSH upozoravaju na stalni pad potrošačke moći u RH, koja je ove godine, od 41 europske zemlje, na 30. mjestu. Primjerice, 2007. godine bila je na 29., a 2006. na 27. mjestu.

Ograničenje menadžerskih plaća, ističe se, predlaže se i zbog činjenice da 254.273 radnika ima plaću manju od 3.000 kuna, a 1.066.077 radnika ima plaću jednaku prosječnoj ili manju od prosječne (7.000).

Istodobno, po podacima koje iznose, 30.000 menadžera ima plaću veću od 30.000 kuna, a neki i veću od 100.000 kuna.

Predsjedništvo Vijeća SSSH zalaže se za očuvanje proizvodnih radnih mjesta, što se može postići, ocjenjuju, ponajprije kupovinom domaćih proizvoda, na čemu Vlada i nadležne institucije (Hrvatska gospodarska komora, Turistička zajednica i dr.) moraju raditi više nego do sada.

SSSH traži i ograničavanje plaća svih dužnosnika u lokalnoj samoupravi, a sredstva namijenjena povećanju plaća trebalo bi preusmjeriti u fond za spašavanje radnih mjesta kod obrtnika i malih poslodavaca u županijama i općinama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene