Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepušteni sami sebi

Ogorčeni radnici Jedra traže plaće i vlasnike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 40 radnika vukovarske tvrtke Jedro, prosvjedovalo je ispred tvornice tražeći, ne samo plaće koje nisu isplaćene zadnja četiri mjeseca, već i vlasnike, koji su nedavno pobjegli iz Hrvatske u Italiju.

Talijanska tvrtka Jedro bila je kooperant Benettonu. Solidno je poslovala sve donedavno, kada je žrvanj nelikvidnosti zahvatio cijelu Hrvatsku. Radnici su u neobranom grožđu jer ne mogu doći do radnih knjižica, dokumenata, niti se mogu prijaviti na Zavod za zapošljavanje i ostvariti pravo na dječji dohodak. Ogorčeni su na pravnu državu koja je talijanskim vlasnicima. bračnom paru Amadio, dopustila da napuste ne samo tvornicu i radnike, već i hrvatsku državu, kojoj su dužni za neplaćeni porez i doprinose.

Pročitajte i ovo Plaće - 2 hladan tuš Veliko razočaranje za mnoge radnike u javnom sektoru: "To stvarno nije pošteno"; Ministar u Dnevniku Nove TV objasnio što se dogodilo Ilustracija 1,63 milijarde eura Počela je isplata novih plaća za zaposlene u javnoj upravi: Objavljeno i koliko su veće

'Kako je moguće da poslodavac samo tako ode? Stranci mogu u ovoj državi svakako, a mi samo patimo, kao robovi!', istaknula je radnica Nada Abadžić. 'Strašno sam ogorčena, u minusu sam do grla u banci, krediti dolaze, nemam odakle platiti, samo čekam da mi banka pokuca na vrata i traži svoj novac', dodala je u plaču njezina kolegica Nataša Bečvardi. Neke još uvijek financiraju čak i roditelji, iako su zagazili u peto desetljeće života, poput Varice Kapustinski. 'Sretna sam što imam tatu da koji mi pomaže', kaže ona i dodaje kako je to zapravo žalosno. Talijanski vlasnici, bračni par Amadio, koji su dužni do grla i koji bi radnicima poput Verice trebali omogućiti redovnu plaću, jednostavno su pobjegli u Italiju.

Radnici tvrde kako su osim plaća njima, dužni i za najam hale pa prijevoznicima, a naposljetku, niti državi nisu plaćali doprinose. Radnike su ostavili bez plaće, ali i bez radnih knjižica, a oni se ljute na pravnu državu. Pitaju se što rade inspekcije rada,što čeka porezna uprava i tko je dao dopuštenje za rad u ovakvim uvjetima? Žalosno, ali radovali bi se, kažu, i otkazima, jer bi tako ostvarili prava sa Zavoda za zapošljavanje, u Zavodu iz kojeg danima stižu crne vijesti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene