Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAVNATELJICA TUŽILA USTANOVU

Odzvonilo "vječnim direktorima"? Splitski sud donio rijetko zabilježenu presudu

I nakon mandata siguran posao (Foto: Dnevnik.hr) - 3
I nakon mandata siguran posao (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija I nakon mandata siguran posao (Foto: Dnevnik.hr) - 1 I nakon mandata siguran posao (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr I nakon mandata siguran posao (Foto: Dnevnik.hr) - 2 I nakon mandata siguran posao (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr I nakon mandata siguran posao (Foto: Dnevnik.hr) - 3 I nakon mandata siguran posao (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 I nakon mandata siguran posao (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Direktori koji nakon isteka mandata ostaju u istoj ustanovi na novom radnom mjestu i to rukovodećem - možda jesu uobičajena praksa, ali njoj je na kraj odlučio stati Općinski sud u Splitu.

Pravomoćnom presudom onemogućili su bivšoj ravnateljici Parka prirode Lastovsko otočje da ostane u toj ustanovi voditi jedan odjel, iako je takav ugovor bila sklopila.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrijeme promjena Dobro plaćeni poslovi u kojima kronično nedostaje radnika: "Više od 50 posto zanimanja budućnosti tražit će takve vještine" Konobar Nitko neće? Ugostitelj konobarima nudi plaću od 11.000 eura: "Nema radne snage"

Bivšoj šefici parka prirode na Lastovu nova uprava rekla je - ne. Pozivala se na dio ugovora u radu da će je i nakon mandata zaposliti na drugo, rukovodeće mjesto. "Ustanova je smatrala da ta odredba, unatoč tome što postoji taj ugovor, nije dozvoljena", rekao je odvjetnik Goran Buljanović.

Tužila ih je, no sud se složio s upravom - time bi se, navode, kršio niz propisa i zakona, pa i Ustav. "Jer je prema tim propisima trebao biti raspisan javni natječaj za predviđeno radno mjesto, a ne ponuđen njoj nakon isteka ugovora. Svaki građanin koji ispunjava uvjete natječaja ima pravo prijaviti se i biti eventualno izabran na navedeno radno mjesto", kaže Tea Budimlić, glasnogovornica Općinskog suda u Splitu.

Sindikati zazivaju inspekciju rada za takve ugovore. "Takav radni odnos ne može prerasti u radni odnos na neodređeno vrijeme i to za neko drugo radno mjesto. Time se narušava i ustavno pravo građana da pod jednakim uvjetima obavljaju javne poslove, odnosno budu primljeni u javne službe", rekao je Siniša Kuhar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Ustavnopravni stručnjak Mato Palić ukazuje na kršenje ustavnog načela jednakosti pred zakonom. "Onima koji nisu bili zaposleni u javnim ustanovama, a postali su ravnatelji, to nije način da dobiju radni odnos po isteku mandata bez natječaja", kaže on.

No, resorno ministarstvo tvrdi suprotno - da ravnatelji već imaju zasnovan radni odnos pa nije potrebno ponovno raspisivati javni natječaj jer im ni ne daju rukovodeća mjesta. "Ukoliko ravnatelj po isteku mandata ne bude ponovno imenovan ili bude razriješen na vlastiti zahtjev, poslodavac će ravnatelja rasporediti na drugo odgovarajuće sistematizirano radno mjesto u ustanovi sukladno njegovoj stručnoj spremi."

Kažu i da svi ravnatelji koji upravljaju parkovima imaju ugovore o radu kojima i nakon mandata mogu ostati u toj ustanovi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene