Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Odvjetnik Vladimir Gredelj otkazao je odvjetničku suradnju Hrvatskoj demokratskoj zajednici.


Odvjetnik Vladimir Gredelj više ne zastupa HDZ. Gredelj je otkazao punomoć HDZ-u zbog, kako je danas izvijestio, 'nepremostivih razlika u gledanju na predmet obrane i njenim modalitetima' u USKOK-ovoj istrazi oko crnih fondova u HDZ-u.

Gredelj je punomoć za obranu HDZ-a u slučaju Fimi medija otkazao 24. studenog. O tome je, kaže, istog dana obavijestio stranku, a USKOK-u je otkaz punomoći uputio tek 6. prosinca jer je, napominje, vodio računa da o svemu javnost obavijesti nakon izbora kako ta činjenica ne bi na bilo koji način bila iskorištena na štetu interesa HDZ-a.

Vezani članci Andrej Plenković (Foto: Igor Šoban/PIXSELL) HDZ i službeno izbacio 8 članova zbog afere WhatsApp: "Širili su govor mržnje i bili nelojalni" Drago Prgomet (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Drago Prgomet podnosi ostavku na mjesto šefa zagrebačke Skupštine?

>> Gredelj: Ako Bajić ne osigura istragu bio bi red da podnese ostavku

'Poštovani, kako smo u posljednje vrijeme gotovo svakodnevno surađivali u vezi sa mojim radom u svojstvu branitelja HDZ-a , na predmetu popularno nazvanim 'crni fondovi' osjećam se dužnim obavijestiti Vas , da sam dana 24. studenog 2011.godine , svojoj stranci , HDZ-u otkazao punomoć ' … zbog nepremostivih razlika u gledanju na predmet obrane i njenim modalitetima …' .

O otkazu punomoći stranku sam obavijestio istog dana. USKOK-u sam otkaz punomoći uputio tek dana 6.prosinca 2011.godine. Naime, vodio sam računa da o svemu javnost obavijestim nakon izbora kako, ta činjenica ne bi , na bilo koji način bila iskorištena na štetu interesa HDZ-a.

Svima zahvaljujem na suradnji, a onima koje sam u «medijskoj utakmici» u žaru borbe možda povrijedio , se iskreno ispričavam ! Za sve u vezi sa gore spomenutim predmetom, molim Vas da se u buduće obraćate stranci izravno!', stoji u Gredeljovom priopćenju.

U HDZ-u se nije mogao dobiti komentar ovog Gredeljevog poteza. Za sada ostaje nepoznato tko će umjesto njega tu stranku braniti u istrazi koju je USKOK pokrenuo protiv HDZ-a kao pravne osobe, zbog navodnog postojanja crnog fonda koji se preko privatne marketinške tvrtke Fimi media nezakonito punio novcem izvučenim iz ministarstava i državnih tvrtki. Gredelj je kao branitelj HDZ-a u tom slučaju podnio žalbu na blokadu zgrade središnjice stranke na Trgu žrtava fašizma koju je Vrhovni sud krajem prošlog tjedna odbacio.

Gredelj je smatrao da zgrada središnjice stečena legalno prije 2003. pa ni teoretski nije mogla biti financirana sredstvima iz 'crnih fondova', no Vrhovni sud je zaključio kako porijeklo te nekretnine uopće nije sporno niti se sumnja da je ona stečena novcem iz tih fondova već je jednostavno riječ o privremenoj mjeri kojom se osigurava naknada štete državi ako se na sudu pravomoćno dokažu navodne nezakonitosti. Blokadom je HDZ-u zabranjena prodaja zgrade ili opterećenje kreditom, ali ne i njezino korištenje. (A.E./ Hina)