Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Katastrofalna poplava 2014.

Odvjetnik koji je pisao 810 tužbi zbog pucanja nasipa Andriji Jarku otkrio koliko znači prva nepravomoćna presuda u tom slučaju

Odvjetnik Dražen Štivić i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr)
Odvjetnik Dražen Štivić i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Odvjetnik Dražen Štivić (Foto: Dnevnik.hr) Odvjetnik Dražen Štivić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Odvjetnik Dražen Štivić i Andrija Jarak (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Stigla je i prva nepravomoćna presuda za slučaj pucanja savskog nasipa u Slavoniji 2014. godine, a što ta presuda znači, obzirom da u ladici stoji još preko 800 sličnih tužbi, reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak razgovarao je s odvjetnikom Draženom Štivićem.

Hrvatske vode i država proglašeni su krivim zbog velikih šteta nastalih u županjskoj Posavini 2014. godine. Takvu presudu je donio Trgovački sud u Osijeku te je tvrtka koja je podnijela tužbu ŠIMUN d.o.o. dobila nepravomoćnu presudu.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Slika nije dostupna županjska posavina Od katastrofalnih poplava prošlo je osam godina: Apokaliptični prizori Slavonije pod vodom i danas se čine nestvarnima

Priča o Gunji je jedna od onih priča za koju mislite da nikad neće završiti. Prije četiri godine cijela je Hrvatska suosjećala s tim nesretnim ljudima, koji su zbog pucanja nasipa ostali bez svega. Političari su ovdje dolazili u tri smjene i obećavali brda i doline, no na kraju se ništa od toga nije dogodilo.

U srpnju 2014. godine podnesena je prva od ukupno 810 kaznenih prijava. Sad je studeni 2018., odnosno gotovo četiri i pol godine nije se ništa dogodilo. Ovo je najbolji mogući slučaj koji oslikava otužno stanje u hrvatskom pravosuđu.

O svemu tome razgovarao sam i s čovjekom koji je sve te tužbe pisao, odvjetnikom Draženom Štivićem. Evo što je rekao na pitanje gdje su završile sve te kaznene prijave.

"Kaznene prijave su završile u Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru i nakon više od četiri i pol godine ništa se nije učinilo. Dakle, rad državnog odvjetništva nije završio nikakvim plodom, nikakvom kaznenom prijavom", rekao je odvjetnik Štivić.

Štivić je pojasnio i što je navedeno u tim kaznenim prijavama i što se u njima najviše zamjera državnim institucijama.

"Tu je nekoliko elemenata na koje ŽDO nije obratio pozornost, a to je da je nasip kod Rajevog sela bio u potpunosti bez nadzora sat vremena, da se kod Račinovaca nasipu nije moglo pristupiti strojevima, iako je to bilo propisano pravilima, da nije pravovremeno data obavijest stanovništvu o evakuaciji, da stanovništvo nije pravovremeno obaviješteno o opasnosti od nailaska velikih voda i poplava te posljednje, da nije uspostavljena druga linija obrane od poplava", pojasnio je Štivić.

Zbog nečinjenja ŽDO-a se odvjetnik Štivić žalio i Ustavnom sudu, no dobio je zanimljiv odgovor.

"Ustavni sud je odbio ustavnu tužbu, zbog činjenice da državno odvjetništvo nešto radi i da je ispunilo svoje obveze prema konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda. nakon toga obratili smo se i Europskom sudu za ljudska prava, koji je zahtjev otklonio rješavati i uputio nas da ga prvo riješimo pred hrvatskim tijelima, a nakon toga možemo slobodno doći i podnijeti zahtjev", kaže odvjetnik Štivić.

Isto tako, ne gleda baš optimistično na prvu nepravomoćnu presudu u slučaju pucanja nasipa, odnosno na to da bi ona napokon nešto mogla i pokrenuti u rješavanju ostalih preko 800 tužbi.

"Nisam siguran u to. Ovo je građanski postupak, ovo je kazneni postupak. Ako nakon četiri i pol godine nije ništa napravljeno, nisam siguran da će ovo rezultirati nekakvim plodom", rekao je na kraju Štivić.

Država nezadovoljna, ali i tvrtka iz Vinkovaca Šimun d.o.o. nezadovoljna je presudom suda. Sve zainteresirane strane u ponedjeljak su već najavile žalbe na nepravomoćnu presudu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene