Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ISHITRENO I PANIČNO

NOBILO: Reakcija službenog Zagreba odmogla je osumnjičenim pripadnicima HVO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik Anto Nobilo, smatra da je reakcija službenog Zagreba oko uhićenja pripadnika HVO-a, bila ishitrena i panična čime su odmogli osumnjičenima.

Hrvatski odvjetnik Anto Nobilo ocijenio je u intervjuu za BH Radio da je reakcija službenog Zagreba oko uhićenja pripadnika i časnika HVO-a u Orašju bila ishitrena i panična te da su time odmogli osumnjičenima jer su stvorili pritisak na rad sudova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije dobro Vijeće Europe o situaciji na Balkanu: "Umjesto da napreduju, oni nazadaju! Sve to prijeti teško stečenom miru" Izraelski napadi na Gazu - 2 Rat na Bliskom istoku Iza izraelske brige za palestinske civile skriva se drugi plan? "Šaljemo letke, zovemo ih na mobitele i govorimo im da odu. I mnogi su otišli"

"Oni su bili ishitreni, oni su bili panični i jednostavno nepromišljeni. Državni vrh Hrvatske je tako reagirao ne zbog toga što bi tim reakcijama eventualno pomogao tim ljudima. Dapače, ja smatram da im je odmogao jer je stavio pod politički pritisak sudove u Bosni i Hercegovini”, rekao je Nobilo. Dodao je da su hrvatske institucije podigle buku kako bi se obranile ''političke pozicije, a ne s ciljem pomoći konkretnim ljudima ili razrješenja cijele situacije''.

Po Nobilovu mišljenju uhićenje pripadnika HVO-a u Orašju nije tema za moguću sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost Hrvatske koju je najavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarević.

"Ja mislim da ovo uopće nije tema za Vijeće. Ona (Predsjednica) kaže da je Orašje primjer borbe Bošnjaka i Hrvata protiv Miloševićeve agresije. To nije tema kod ratnog zločina. Vi možete biti u pravednom obrambenom ratu i napraviti ratni zločin”, smatra odvjetnik Nobilo.

Pojasnio je da se po njemu radi o kazneno-pravnom postupku u kojemu Hrvatska jedino može pomoći pravnim sredstvima "ako Hrvatska smatra da treba pomoći okrivljenicima koji su hrvatski državljani, a to je da u skladu sa svojim konzularnim ovlastima, Bečkom konvencijom, upute promatrače na taj postupak, otvore arhive, pomognu obrani, da postavi nadležnog u cijeloj obrani, da dođe do svih svjedoka i svih dokumenata. To su načini na koji možete pomoći”, istaknuo je odvjetnik Nobilo.

Za njega je najvažnije individualizirati odgovornost te zločine promatrati bez obzira na nacionalnu pripadnost čime se podižu nacionalne i političke napetosti. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene