Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vlada će se očitovati na sutrašnjoj sjednici

Predsjednica iznenađena uhićenjem časnika HVO-a, ministri nakon sastanka bez komentara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Ovo što se dogodilo u Orašju, moram reći, mene je osobno iznenadilo, nisam o tome imala nikakve informacije, a pogotovo stoga što je Orašje područje na kojem su se Bošnjaci i Hrvati zajedno borili za golu egzistenciju i ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu."

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je u Rijeci komentirala uhićenja bivših časnika HVO-a u BiH zbog ratnih zločina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MATUZOVIĆ I DEVETORICA ZLOČINI U ORAŠJU Sud BiH potvrdio optužnicu protiv desetorice pripadnika HVO-a Slika nije dostupna U kućnom pritovru PUŠTENI HRVATI IZ ORAŠJA "Dva brata žive pod istim krovom, a ne smiju razgovarati"

Na Markovu trgu održava se sastanak o uhićenju pripadnika Hrvatskog vijeća obrane u Orašju, potvrdio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. "Doista je riječ o jednom pitanju koje iznimno zabrinjava, ali to nije pitanje koje se pojavilo ni jučer ni prekjučer. Dakle, pitanje optužnica u BiH, ali i u Srbiji, na dnevnom je redu apsolutno svakog mojeg razgovora, kako s dužnosnicima tih dviju država, tako i s našim međunarodnim suradnicima, državnicima u cijelom svijetu.

Ovo što se dogodilo u Orašju, moram reći, mene je osobno iznenadilo, nisam o tome imala nikakve informacije, a pogotovo stoga što je Orašje područje na kojem su se Bošnjaci i Hrvati zajedno borili za golu egzistenciju i ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu. Haški tribunal nikada nije pokazivao interes za bilo kakve zločine u Orašju.

Ono što sada moramo učiniti jest vrlo trezveno i hladne glave potvrditi informacije o tome što se dogodilo. Upravo sada, negdje oko podneva, i sud u Sarajevu bi se trebao oglasiti o tome.

Je li netko znao?

Razgovarala sam jutros s gospodinom Čovićem, članom Predsjedništva BiH, sutra će i Predsjedništvo BiH raspravljati o tome. U stalnom su kontaktu moj Ured i Ured predsjednika Vlade gospodina Plenkovića, koordiniramo se o tome, i da, sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost jest moguća danas.

Isto tako, zatražila sam izvješća i očitovanja od svih relevantnih službi, da se vidi je li itko u Hrvatskoj imao informacije o tome, i ako jest, zašto mi kao politički vrh nismo o tome izviješteni. Ali, ponavljam, prije svega trezveno i hladne glave, jer sada ne smijemo učiniti ništa što će unijeti razdor u Hrvatskoj. Neke koji su danas u Hrvatskom saboru prozivali jedni druge molim neka se sjete prošlosti u kojoj su isto to radili.

Podsjećam da sam uporno tražila promjene u diplomaciji, promjene u tim službama, i to upravo radi unapređenja njihova rada. Nemojmo se danas međusobno osuđivati, idemo vidjeti što možemo zajedno učiniti. Cilj je ne narušiti odnose s BiH, oni moraju ostati prijateljski, dobrosusjedski, Hrvatska će nastaviti podržavati BiH kao suverenu, teritorijalno integralnu državu, i njezin europski put, ali isto tako, vrlo, vrlo ozbiljno ćemo se držati, kao supotpisnici Daytonskog sporazuma, i slova i duha tog sporazuma, što znači konstitutivnost i jednakopravnost svih triju naroda na cijelom području BiH.

"BiH ima većih problema"

To nitko ne treba tumačiti kao nekakav zahtjev za trećim entitetom ili traženje nekih prava na koja Hrvati nemaju pravo. Ne, tražimo upravo jednaka prava za sve državljane, za sva tri naroda, i u tome ćemo biti iznimno odlučni, iskoristit ćemo sve bilateralne kanale prema BiH, ali ist tako i sve međunarodne kanale.

Mislim da bi kao prvo bilo jako dobro da se državna vodstva i Hrvatske i BiH sjednu što je moguće prije, da razmotrimo taj problem i da ne dopustimo da on bude prepreka našim bilateralnim odnosima i prijateljstvu, a isto tako ni putu BiH prema članstvu u EU-u i, nadam se, NATO-u, i da se usredotočimo na ono što je doista bitno u BiH danas - ona ima puno većih problema nego ovo što se dogodilo. Ovo, nažalost, samo može narušiti odnose i zato je iznimno bitno djelovati brzo, a vjerujte mi, ponavljam ono što sam rekla na početku, na tome se kontinuirano radi."

Burno u sabornici

Predstavnici vladajućih saborskih klubova HDZ-a i Mosta izrazili su danas zabrinutost zbog uhićenja bivših časnika i vojnika HVO-a s područja Bosanske Posavine te su pozvali hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državljana u BiH, odnosno prekinu pravnu nesigurnost u kojoj žive Hrvati u susjednoj državi.

"Očekujemo od svojih vlasti da u suradnji sa kolegama u BiH prekinu tu pravnu nesigurnost, da se zna tko je sve optužen, tko će sve biti optužen, koga se namjerava uhititi", istaknuo je Miro Kovač (HDZ) u Hrvatskom saboru nakon stanke.

Mostov Miro Bulj dodao je kako bi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović morala odmah sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost i stati u zaštitu hrvatskih državljana. "Ako smo ozbiljna država, imamo pravo i obvezu prema mrtvim braniteljima i tim ljudima koji su ostali sami, zaštititi ih kao istinske heroje i istinske branitelje", naglasio je Bulj.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio je nešto prije 13 sati pred sjedištem hrvatske Vlade na Markovu trgu da je došao na razgovor o uhićenju pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju.Na pitanje novinara kako komentira ta uhićenja Orepić je kazao da upravo ide na sastanak na kojemu će o tome razgovarati.

Prije Orepića u zgradu Vlade ušli su i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan te ministar pravosuđa Ante Šprlje koji nisu davali izjave.

Orepić, Cvitan i Šprlje nakon dva i pol sat napustili su sastanak i tek kratko poručili kako će se o zaključcima sa satanka očitovati na sjednici Vlade.

"Danas smo valorizirali sve aspekte ove situacije, a sutra ćete na sjednici Vlade čuti malo više što Republika Hrvatska radi u interesu rješavanja ovog pitanja", kazao je nakon sastanka ministar pravosuđa Ante Šprlje.

Kasnije tijekom dana objavljeno je da je Sud BiH odlučio odrediti svima osumnjičenima mjesec dana pritvora, uz obrazloženje da postoji opasnost od bijega i utjecaja na svjedoke.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene