Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Odluka o žalbi na pritvor Glavaša idući tjedan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O žalbi branitelja Branimira Glavaša na pritvor u kojem se, zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, taj nezavisni saborski zastupnik nalazi od sinoć, najranije će se odlučiti u ponedjeljak, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu.

Izvanraspravno vijeće tog suda odlučit će o žalbi Glavaševih branitelja nakon što prođe rok od 48 sati u kojemu žalbu može podnijeti i sam Glavaš. Njemu je rješenje o pritvoru uručeno tek sinoć po dolasku u zagrebački zatvor u Remetincu, pa od tada i teče rok za žalbu, objasnio je Hini istražni sudac Ratko Šćekić.

Pročitajte i ovo Putovnica (Foto: Dnevnik.hr) Kraj gužvama? Policija objavila važnu obavijest za dio Zagrepčana: Sada će po dokumente morati na novu lokaciju Slika nije dostupna Pobijanje presude na Ustavnom sudu 'Ukoliko je Glavaš kriv, onda su trebali izreći maksimalnu kaznu'

Jednomjesečni pritvor Glavašu određen je početkom tjedna zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a Šćekić je pojasnio da taj pritvor može trajati i kraće ako istražni sudac prije isteka tog roka sasluša sve svjedoke.

Jedan od Glavaševih branitelja Ante Madunić sinoć je prilikom predaje Glavaša pravosudnim policajcima u zagrebačkom zatvoru izrazio očekivanje da će se to i dogoditi.

"Navedena su četiri svjedoka od kojih je jedan u međuvremenu saslušan, dvojica trebaju biti 8. studenog i još jedan kad ga se pozove. Saslušanjem tih svjedoka, ukoliko to rješenje opstane, istekao bi pritvor", kazao je Madunić.

No, tužiteljstvo je u međuvremenu zatražilo da se Glavaša pritvori i zbog posebno teških okolnosti počinjenja kaznenog djela, što je saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo jučer i odobrilo.

O tom zahtjevu istražni sudac Zdenko Posavec, koji od lipnja ove godine vodi istragu protiv Glavaš, odlučit će idućih dana.

Šćekić je pojasnio da je Glavaš već u pritvoru po jednoj osnovi te da nema razloga niti roka za hitno rješavanje tog zahtjeva.

Potvrdio je da je sudac Posavec nalog za dovođenjem Glavaša u pritvor osječkoj policiji poslao po sudskom dostavljaču koji je u Osijek otputovao automobilom.

Tvrdnje nekih medija da je Posavec s druge strane rješenje o pritvoru u zatvor u Remetincu uputio faxom, Šćekić je opovrgnuo, rekavši kako je i tamo upućen sudski dostavljač.

Pojasnio da se po Zakonu o kaznenom postupku takvi nalozi policiji i zatvorima mogu dostaviti poštom ili putem sudskog dostavljača, ali ne i faxom ili e-mailom.

Glavaš je pred zagrebačkim sudom osumnjičen da je naredio ubojstvo dvojice i mučenje troje srpskih civila u Osijeku 1991. U toj je istrazi drugoosumnjičeni Krunoslav Fehir koji se brani sa slobode.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene