Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Upravo smo primili vijest da je vijeće haškoga suda prihvatilo zahtjev obrane te do daljnjeg izdalo nalog o zamrzavanju materijala zaplijenjenog u akciji hrvatske policije.


Kako je rekao predsjedavajući sudskog vijeća u postupku 'Gotovina, Čermak i Markač' Alphons Orie, 'sud izdaje obvezujući nalog hrvatskoj državi da zamrzne istraživanje oduzetih materijala i računala do daljnje odluke suda'. Prema izvorima, dokumenti i računala oduzeti u policijskoj akciji 9. prosinca moraju se zapečatiti, što znači da ih ne smiju koristiti neovlaštene osobe.

Vezani članci Slika nije dostupna Topnički dnevnici posvađali Vladu i Gotovinin odvjetnički tim Slika nije dostupna Vlada, tužiteljstvo i obrana prihvatili Orijev prijedlog

Među zaplijenjenim materijalom, kako tvrde izvori, nema onih dokumenata koje traži haaško tužiteljstvo. Predstavnik tužiteljstva nije imao prigovore na sudski nalog o 'zamrzavanju situacije', dok je hrvatski predstavnik u raspravi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Josip Čule bio protiv.

Pat pozicija

Zašto hrvatski MUP pretresa stanove i vozila člana haškog odvjetničkog tima, bila je to središnja tema izvanrednog saslušanja pred haškim vijećem. Obrana generala Gotovine podnijela je zahtjev za izdavanjem obvezujućeg naloga glavnom tužitelju Bramertzu i državnom odvjetniku Bajiću. Sumnjaju da je hrvatski sustav kaznenog progona, cijelu akciju potrage za takozvanim dnevnicima izveo po Bramertzovim smjernicama.

>> Kosor: Akcija je bila opravdana i u skladu s propisima

U sudnici se ni danas nisu pojavili generali Gotovina i Markač i neće, dok ih se god ne zaštiti, kažu, od progona Hrvatske. Ovo je prvi put da je proces za Oluju, ipak došao u svojevrsnu pat poziciju. Ni veleposlanik Josip Paro, ni zamjenik državnog odvjetnika Josip Čule, ne mogu dati konkretan odgovor na ovo pitanje. To može samo vlada. Pred sud su došli oboružani s milijun zakonskih članaka. MUP-ova akcija tek su izvidi, a ne kazneni postupak pojašnjava Čulo. Veleposlanik, uz ogradu da je diplomat, a ne kazneni stručnjak, iščitava stav Vlade dekoriran s uglavnom već poznatim frazama.

Obrane ostaju na svojim pozicijama i traže subpoenu i za Bajića i za Brammertza. I njegovo očitovanje o tome kako je Hrvatsku navodio na najnoviju akciju potrage. Tužiteljstvo se tome protivi, a o svemu će odlučit sud. Ako Brammertz nekim slučajem i je instruirao akciju, nije problem on. U tom slučaju problem je isključivo Hrvatska, koja je aktivno pristala spašavati Brammertzovu optužnicu.