Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Speleološka udruga 'Vjetrenica - Popovo polje' pozvala je vlasti Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da spriječe izgradnju odlagališta otpada u Dubrovačkom zaleđu uz granicu s BiH koju su prošloga tjedna najavile vlasti Dubrovačko-neretvanske županije.


Udruga smatra izgradnju odlagališta otpada iznimno štetnim za Popovo polje i Dubrovačko primorje. 'Zbog iznimno propusnog terena i brojnih utvrđenih podzemnih veza koje od Popova polja prolaze ispod predviđenog mjesta odlagališta prema moru između Slanog i Neuma, ta lokacija može biti štetna za ekološki sustav Popova polje koji je dom za vrlo ugroženu i najbogatiju podzemnu faunu na svijetu', ističe se u priopćenju udruge Vjetrenice.

Vezani članci Karepovac - 1 Novi problemi sa sanacijom Karepovca: Tehnički pregled nije uspio, izvođač upozorava - odlagalište je poput sarkofaga Hrvatska prelazi na novi sustav emitiranja televizijskoga signala (Foto: Dnevnik.hr) HAKOM upravo objavio vijest zbog koje se trebaju zabrinuti svi sa starijim televizorima

Pri tome se navode i rezultati hidrogeoloških istraživanja koji se protive odabiru lokacije Banjevići kod sela Trnovica koja je tri kilometra zračne linije udaljena od ruba Popova polja i najmanje je 150 metara na većoj nadmorskoj visini od Popova polja. Iz Speleološke udruge Vjetrenica upozorili su kako su vlasti Dubrovačko-neretvanske županije prije dvije godine namjeravale smjestiti odlagalište u neposrednoj blizini terena iznad Vjetrenice, ali su odustale nakon što je utvrđeno da se Badovinje rupe nalaze u drugoj vodozaštitnoj zoni.