Još je jednom odgođeno suđenje Nadanu Vidoševiću. Ta afera stara sedam godina pretvorila se u pravu trakavicu s nizom vještačenja koja su na kraju dovela do toga da je Uskok odustao od zahtjeva za oduzimanjem imovinske koristi. A to je tek jedan od primjera kako se tužiteljstvo muči u dokazivanju svojih optužbi.

Galerija Zgrada USKOK-a u Zagrebu - 1 Zgrada USKOK-a u Zagrebu - 2 Anto Nobilo, odvjetnik +0 Nadan Vidošević

Od uhićenja pred kamerama - više od sedam godina, a Nadan Vidošević još u posjetima sudu. Dugo traje postupak, njegova odvjetnica kaže - moglo je i kraće, barem dvije godine. "Jako puno vremena nam je propalo u dokazivanju porijekla imovine, i nesrazmjera da bi na koncu tužilac rekao od toga odustajemo i to nas više ne zanima'', rekla je Jadranka Sloković.

Uskok je odustao od zahtjeva za oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i obitelji. Njihovo vještačenje tvrdilo je da je nesrazmjer u imovini 39 milijuna kuna, na sudu se dodatnim vještačenjima ispostavilo da je znatno manje - devet milijuna i da su vještaci neke dijelove Vidoševićeve imovine više puta uvrstili u tablicu vrijednosti.

"S tim da je sud to prekinuo iako smo imali nespornih dokaza da ne postoji ni tih devet jer postoji još dokumentacija'', pojasnila je Sloković. Podsjeća i na aferu bojenja tunela otprije 12 godina, još traju vještačenja kaže, optužnice nema. Odvjetnik Anto Nobilo pak upućuje na slučaj Agram.

"U Agramu glomazni otpad dva puta je vraćen u istragu da bi konačno uz izmijenjenu kvalifikaciju nekako skrpali i dobili potvrdu optužnice, kazao je Nobilo."USKOK-u ne ide u velikim predmetima gospodarskog kriminala, smatra Nobilo i dodaje da premalo znaju o zakonu o trgovačkim društvima o pravilima poslovanja, da su oni pravnici.

U Uskoku nisu htjeli stati pred našu kameru, ranije su priopćili kako je 98,99 posto njihovih optužnica u 2019. godini potvrđeno na sudu, no poznato je da Uskok muči nedostatak službeničkog kadra zbog malih plaća."

Zdravko Mamić (Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL) Okrivljeni odbacili optužbe za izvlačenje novca iz Dinama: Prvooptuženom Zdravku Mamiću, bjeguncu od hrvatskog pravosuđa, sudi se u odsutnosti

Slika nije dostupna Odgođeno ročište: Vidošević danas ipak ne iznosi obranu u aferi Remorker

Ministar pravosuđa kaže o tome se dogovaraju s Uskokom. Zadovoljan je njihovim radom. A za vještačenje i slične usluge dali su im manje novca nego lani. "Međutim ovisno o potrebama, dodatnim potrebama mi svakako reagiramo kao što smo reagirali u predmetu Agrokor gdje smo osigurali dodatnih 15 milijuna kuna za vještačenja'', izjavio je Ivan Malenica.

I u posljednjem izvješću DORH upozorava na potkapacitiranost, kao i na nedostatak novca, ponajviše na intelektualne usluge poput vještačenja.

 

Više informacija pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju