Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zbog bolesti članice sudskog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu u utorak je odgođeno ročište na kojem je svoju obranu u slučaju Remorker trebao iznijeti bivši predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević.


Prema ranijem raspredu suđenje bi se trebalo nastaviti 4. odnosno 10. ožujka ako se sutkinja oporavi.

Vidošević je svoju obranu trebao iznijeti više od četiri godine od početka suđenja zbog izvlačenja novca iz institucije kojoj je godinama bio na čelu.

Među optuženima je i Vidoševićeva dugogodišnja najbliža suradnica Zdenka Peternel, a na optuženičkoj klupi su i Josipa Mladinov, Jasna Mikić i Jadranka Ivčić, koje su također porekle krivnju.

Davor Filipović Filipović odbrusio Klisoviću: "Očito su toliko frustrirani Tomaševićevim preuzimanjem birača ljevice da više ne znaju što učiniti"

Uvoz voća siječanj - studeni 2020. Država davno obećala izgradnju 20 hladnjača za voće i povrće, no još ih nema. Dok namirnice uvozimo, jedna županija u projekt je krenula sama

Preostalih četvero suoptuženika prije suđenja je priznalo nedjela te su osuđeni nakon nagodbe s tužiteljstvom. To su ključni akteri tzv. afere Remorker - Igor Premilovac, koji je prvi progovorio kako je preko svoje češke tvrtke Remorker naplaćivao fiktivne račune i oprani novac uz proviziju vraćao u Hrvatsku, te marketinški stručnjak Davor Komerički, koji je Vidoševića povezao s lancem izvlačenja novca iz HGK-a.

Osim njih sporazumno su osuđeni i Vidoševićeva nekretninska savjetnica Vesna Rodić te Jasna Mrakovčić Grubić, koja je priznala da je uz Vidoševića iz HGK-a izvlačila novac lažirajući kupnju umjetničkih slika.

Drugi krak Remorkera protegnuo se do Hrvatskih autocesta, a kao glavni osumnjičenik u tom dijelu istrage optužen je bio bivši HDZ-ov ministar i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, koji je u rujnu 2019. nepravomoćno oslobođen.

Optužnicom u tzv. aferi Remorker, koju je USKOK protiv Vidoševića i još osam osoba podigao u srpnju 2015., predloženo je da se Vidoševiću oduzme nerazmjer imovine s primanjima u iznosu od 33,4 milijuna kuna.

No, novo vještačenje pokazuje da je Vidošević 26 nekretnina i 444 umjetnine, vrijedne 22,4 milijuna kuna, stekao legalnim putem pa je sumnjivo ostalo još samo 9,2 milijuna kuna.

Andrej Plenković Plenković: "Filipović je sjajan kandidat za gradonačenika Zagreba. Pristojan je, ali ima onu sportsku drskost"

Opća bolnica Dubrovnik U jednoj županiji uvedene strože mjere, ali se smanjuju cijene PCR testiranja na vlastiti zahtjev

USKOK je sredinom prosinca prošle godine odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi Vidoševiću i njegovoj obitelji nakon što je utvrđeno da je nerazmjer u Vidoševićevim prihodima i rashodima manji od protupravne imovinske koristi koja mu se stavlja na teret. 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju