Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pisanje državne mature iz hrvatskog jezika odgođeno je do daljnjeg. Ministrica Blaženka Divjak zatražila je hitnu reakciju tijela oko propusta na državnoj maturi.


Ispit državne mature iz hrvatskog, esej na A (višoj) i na B (osnovnoj razini) koji je danas trebao biti održan odgođen je jer je "u jednoj splitskoj školi kompromitiran sadržaj ispita iz hrvatskog jezika", objavljeno je na stranicama Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Kako je navedeno, umjesto ispita iz Hrvatskoga jezika – Esej na obje razine učenicima je podijeljen ispitni materijal iz Hrvatskoga jezika – Test.

NCVVO će, objavljeno je, u suradnji s Ministarstvom obrazovanja pristupiti izmjeni kalendara državne mature, a novi datum državne mature iz hrvatskog bit će objavljen tijekom današnjega dana na mrežnoj stranici Centra, MZO-a i stranici postani student.

Vezani članci Državna matura, ilustracija - 1 Ostavke u NCCVO-u: Dva člana Vijeća odstupila nakon što su učenicima na maturi naknadno dodavani bodovi Slika nije dostupna NOVI GAF DRŽAVNE MATURE: Čeka li nas kaos u školama?

Ministrica Blaženka Divjak je obavještena o ovom događaju i zatražila je od nadležnih tijela da hitno pokrenu mehanizme provjere i utvrđivanja odgovornosti za ovu situaciju. Također je zatražila da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se matura provela sukladno svim uvriježenim pravilima i na način da maturanti ne budu zakinuti pri polaganju državne mature. "Garancija jednakih prava svih učenica i učenika apsolutni je prioritet", naglasila je ministrica Divjak.

Ministarstvo će u bliskoj suradnji s Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja nastaviti intenzivno pratiti situaciju. Tijekom današnjeg dana bit će objavljen novi datum provedbe ispita iz Hrvatskoga jezika – Test ( A i B razina).

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju