Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije podržao je danas većinom glasova Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji kojima se, kako je rečeno, žele riješiti nagomilani problemi na HRT-u i financijska, upravljačka i programska kriza.


Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić obrazložila je da su između dva čitanja dodana rješenja koja se tiču transparentnosti izbora glavnog urednika i urednika programa, pa je predloženo da se biraju javnim natječajem.

Nadzorni odbor i Programsko vijeće HRT-a mogu biti konstituirani kad je imenovana većina članova tih tijela i time se osigurava nesmetano djelovanje tih tijela ako dođe do zastoja u postupku imenovanja ili promjene dijela članova, kazala je Violić.

Rok za predlaganje imenovanja privremenog glavnog ravnatelja HRT-a od strane saborskog Odbora za informiranje smanjen je s 30 na osam dana, a rok trajanja imenovanja je šest mjeseci. Rok za raspisivanje natječaja za glavnog ravnatelja produljen je na 90 dana, pojasnila je ministrica.

Vezani članci Uhićen Kazimir Bačić - 2 Odvjetnici uhićenog Kazimira Bačića protiv smjene: ''Nadzorni odbor HRT-a prejudicira kaznenu odgovornost'' Renato Kunić HRT dobio novog direktora, o uhićenom Kazimiru Bačiću odlučivat će Sabor i Nadzorni odbor

Ne postoji idealan model

Europska komisija zanimala se za ovlasti glavnog ravnatelja i način izbora, pri čemu upozorava na pitanje kvalificirane većine naglasivši da u europskim praksama ne postoji idealni model kojim se može prevenirati miješanje politike u rad javne televizije, kazala je Zlatar Violić.

Predsjednik Odbora Branko Vukšić upozorio je da se nisu uvažile primjedbe na ono što je, po njegovu mišljenju najvažnije, izbor glavnog urednika koji će i dalje biti politička figura, neće se birati po demokratskom načelu, a Programsko vijeće će, po njegovom mišljenju, biti "smokvin list".

Jasen Mesić (HDZ) kazao je kako je iz Konačnog prijedloga potpuno izostavljeno ono što je bila glavna primjedba u javnoj raspravi, na što su upozoravali i oprobeni zastupnici, udruge civilnog društva i Europska komisija, a to je da saborska većina bira Programsko vijeće, Nadzorni odbor i glavnog ravnatelja. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.