Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sud odlučio

Hrvatskim studijima potvrđen status fakulteta: ''Time je propao i zadnji pokušaj onemogućavanja reforme''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki Trgovački sud odbio je žalbu Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Potvrđeno je i rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu kojim je Fakultet upisan u registar javnih ustanova.

Odbijena je žalba Ministarstva znanosti i obrazovanja protiv upisa Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Tu je odluku donio Visoki trgovački sud, a potvrdio je i rješenje Trgovačkog suda u Zagrebu kojim je Fakultet upisan u sudski registar, priopćili su s Fakulteta. Tom je odlukom postalo pravomoćno rješenje o upisu Fakulteta hrvatskih studija u registar javnih ustanova.

''Time je propao i zadnji u nizu pokušaja ministrice Blaženke Divjak i čelnika Nezavisnog sindikata znanosti i visokoga obrazovanja – Vilima Ribića, Igora Radeke, Vesnice Garašić i Ane Petošić – da onemoguće reformu Hrvatskih studija i spriječe njezino dovršenje uspostavom Fakulteta hrvatskih studija'', stoji u priopćenju dekana Pave Barišića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dekan prijavio ministricu Divjak reagirala na kaznenu prijavu Fakulteta hrvatskih studija: ''To je pokušaj pritiska i zastrašivanja''

Barišić kaže da se postavlja pitanje interesa koji stoje iza ''osporavanja i ometanja reforme Hrvatskih studija, a posebice neobične sprege državnoga resora i sindikalne organizacije''.

Dekan tog fakulteta dodaje i da je Ministarstvo obrazovanja u pokušaju brisanja Fakultet iz registra uključilo i DORH ''implicirajući time nezakonitost postupanja osnivača i novoga Fakulteta''.

''Sudski je pravorijek iznio na vidjelo nezakonitost rada ministrice znanosti i obrazovanja koja, između ostaloga, već više od dvadeset mjeseci odbija izdati potvrdu o pozitivnoj akreditacijskoj preporuci. Njezino postupanje prema najmlađemu fakultetu u zemlji, u momentu kada mu je bila dužna pružiti resornu potporu, začudan je primjer opstrukcije i progona. Nečuveno je da državni dužnosnici i službenici nadležnoga ministarstva nastoje onemogućiti osnivanje samostalnoga visokoga učilišta nacionalnih studija. U nekoj drugoj državi to bi bilo nezamislivo'', poručuje Pavo Barišić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene