Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je kaznenu prijavu koju je protiv nje podnio dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić. Kazala je da takav postupak dekana tumači kao pokušaj pritiska i zastrašivanja.


Dekan Fakulteta hrvatskih studija Pavo Barišić podnio je u četvrtak kaznenu prijavu protiv ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak zbog, priopćio je, kaznenog djela protiv službene dužnosti.

Vezani članci Prezentirani tableti u sklopu projekta Škola za život (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL) - 4 Škole dobile 91 tisuću tableta: ''Ovo je važan korak. On će doprinijeti dinamici nastave i motivaciji učenika'' Ministrica Blaženka Divjak (Foto: Emica Elvedji/Pixsell) Ministrica Divjak: "Borit ću se za povećanje plaća učiteljima, ne odustajem lako"

Ministrica je danas komentirala kaznenu prijavu fakulteta rekavši da, u vrijeme provođenja procedure osnivanja fakulteta, takav postupak tumači kao pokušaj pritiska i zastrašivanja'. ''Posebice kada se očekuje da ustanovu financiraju porezni obveznici, i to bez mogućnosti bilo kakva nadzora. U ovom cijelom procesu moj je prvi cilj zaštita interesa studenata i njihova prava na kvalitetno obrazovanje'', poručila je Divjak.

Iz Ministarstva su istaknuli i da je Fakultetu hrvatskih studija u četvrtak poslana i uputa ''kako bi se zaštitilo studente i poštovalo proceduru, a nakon koje je očito uslijedila kaznena prijava''.

Ministarstvo dostavilo uputu Fakultetu

''Ovim putem Vas pozivamo da sukladno članku 8. Zakona o ustanovama dostavite Ministarstvu na prethodnu suglasnost akt o osnivanju Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu.

U slučaju da je akt o osnivanju Fakulteta sukladan sa Zakonom, Ministarstvo će povući žalbu na upis u sudski registar te je, nakon toga, sukladno članku 51. stavku 1. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju  potrebno podnijeti zahtjev za upis u Upisnik visokih učilišta Ministarstva, a kako bi visoko učilište moglo započeti obavljanje djelatnosti i izvođenje određenih studija.

Ako visoko učilište ne podnese zahtjev radi ocjene sukladnosti osnivačkog akta Fakulteta sa Zakonom, Ministarstvo će čekati ishod žalbenog postupka, odnosno Rješenje Visokog trgovačkog suda vezano uz upis Fakulteta u sudski registar.

Ovisno o ishodu žalbenog postupka Fakultet će biti dužan podnijeti zahtjev za ocjenu sukladnosti akta o osnivanju Fakulteta sa zakonom ili zahtjev za upis istoga u Upisnik visokih učilišta'', stoji u uputi iz Ministarstva.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju