Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više od 90 posto ih je pretrpjelo nasilje

Odbijen zakon o zaštiti doktora: "U ovoj državi postoji nepisani konsenzus da se sve liječnike protjera iz države"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posljednjih nekoliko mjeseci liječnici od ministara zdravstva i pravosuđa traže da budu dodatno zaštićeni od sve učestalijih napada na radnom mjestu. U Saboru je čak predložen i amandman koji je većina zastupnika odbila. Liječnici taj potez smatraju sramotnim.

Za problem napada na radnom mjestu zna i Ivana, koja radi kao internistica u sisačkoj bolnici. Kaže kako više ni ne pamti koliko su je puta napali pacijenti.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dom zdravlja - 1 Tko će nas liječiti? Ženi sa slomljenim kukom htjeli dati samo tabletu, ali ni nju nisu imali: "Samo su ispunili papirologiju i pozdravili se s nama" Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas"

"Najčešće se radilo o verbalnom sukobu, ali nisam izbjegla niti fizička naguravanja. Bilo je nekoliko takvih situacija. Moram priznati da sam u nekoliko navrata podnijela i kaznenu prijavu, odnosno prekršajnu prijavu", ispričala je Ivana Šmit.

Međutim, na saslušanje je čekala više od godinu dana. Liječnici kažu kako je to samo dokaz kako pravosuđe ne štiti dovoljno zdravstvene djelatnike na njihovu radnom mjestu. Zbog toga je Liječnička komora zajedno sa Strenjom Linić, MOST-ovom zastupnicom, napravila poseban amandman, koji je ona predstavila u Saboru.

"Treba biti kažnjen svatko tko onemogući zdravstvenog radnika da obavlja svoju dužnost, a to je pružanje zdravstvene skrbi", rekla je Linić. U Saboru se prošli tjedan direktno obratila doktorima: "Ja bih molila da se glasa o ovom amandmanu, a posebno apeliram na sve liječnike u Hrvatskom Saboru da razmisle."

Postoji nepisani konsenzus da se liječnike istjera iz države

Ipak, amandman nije prošao. Ovakvom odlukom liječnici su vrlo razočarani.

"Ja bih jako volio vidjeti sve te koji su glasali protiv toga da bar jednu noć provedu u hitnoj kirurškoj ambulanti ili u kolima Hitne pomoći, i da vide u kojim se uvjetima to radi i s kim sve imamo posla", rekao je Danko Velimir Vrdoljak iz Savjeta za zdravstvo.

"U ovoj državi nažalost kao da postoji nepisani konsenzus da se sve liječnike na bilo koji način protjera iz države", rekla je Šmit.

Ministar zdravstva nije komentirao zašto je njegova stranka glasala protiv amandmana. Ipak, izdao je službeno priopćenje.

Sudeći po dosadašnjoj praksi, liječnici su nepovjerljivi. Kažu kako su svakodnevno izloženi nasilju i u takvim uvjetima moraju raditi. Prema posljednjim anketama, čak više od 90 posto liječnika doživjelo je neki oblik verbalnog ili fizičkog nasilja.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene