1000 liječnika i oko 800 medicinskih sestara i tehničara zatražilo je potvrdu za odlazak u inozemstvo.


Otkako je Hrvatska ušla u Europsku uniju, naše se zdravstvo suočava s odljevom stručnjaka. Prema posljednjim podacima, 1000 liječnika i oko 800 medicinskih sestara i tehničara zatražilo je potvrdu za odlazak u inozemstvo.

Vezani članci Strane bolnici u Zagrebu tražile hrvatski zdravstveni kadar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Njemačka agencija u lovu na hrvatske radnike: "Počinje se s plaćom od 3000 eura bruto i onda se to svake godine povećava" Bolnički hodnik (Foto: Dnevnik.hr) "Nijedna bolnica u Hrvatskoj bez ovoga ne može funkcionirati. Dosad smo već imali nekoliko inspekcija..."

Iz Ministarstva zdravlja poručuju kako zapošljavaju onoliko koliko mogu, te su već pripremili daljnje mjere za zadržavanje liječnika i medicinskih sestara u Hrvatskoj. Nezadovoljni uvjetima u kojima rade i nemogućnosti daljnjeg napredovanja, pojedini liječnici potražili su posao u inozemstvu.

"Odlučio sam, kako se kaže, presjeći jedan gordijski čvor i otići na mjesto gdje sam pretpostavio da će me se cijeniti i gdje ću moći ostvariti barem dio onoga što nisam mogao ovdje'', rekao je anesteziolog Siniša Ajkholt.

Razlike su, kaže vidljive. Od edukacije do sasvim sitnih detalja...."Svaki dan imam pravo na 30 minuta pauze. Ako je ne dobijem u točno propisano vrijeme, onda mi se šef ispriča zbog toga. Traženje pauze je vjerojatno jedna od većih uvreda koju možete napraviti šefu u Hrvatskoj'', kaže Siniša.

Mnogi žele njegovim putem

On je jedan od 300 liječnika koji su napustili Hrvatsku, a mnogo je onih koji žele krenuti njihovim putem. "1.000 naših kolega je već uzelo sve dokumente s kojima može ići raditi u inozemstvo", kaže Davor Vagić iz Povjerenstva HLK za bolničku djelatnost.

Unatoč zabrani zapošljavanja, Ministarstvo zdravlja poručuje kako su u ovoj godini zaposlili određen broj liječnika i medicinskih sestara. "100 liječnika radi više u sustavu i 300 medicinskih sestara. Do prošloga tjedna ukupno 300 specijalista je dobilo suglasnost za zapošljavanje i 2500 sestara. Uz to, dodali smo još suglasnost za 1000 specijalizacija liječnika", rekao je Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja.

Dodatnim mjerama, nadaju se kako će zaustaviti daljnji odljev."Povoljni krediti za zdravstvene djelatnike i uredba o stimulaciji", kaže Korolija Marinić.

Iz liječničke komore rješenje vide u: ''Transparentnim dobivanjem specijalizacija i subspecijalizacija, transparentnim napredovanjem u struci, dobrim radnim uvjetima u kojima mogu napredovati i normalno, primjerenom plaćom", nabraja Vagić.

Nove i bolje mjere čim se uspostavi Vlada

U Hrvatskoj nedostaje do 12.000 medicinskih sestara i tehničara, a 2000 ih je na burzi. To se, kažu iz Sindikata, prelama na leđima pacijenata. "Mi, vi, građani koji će sutra leći u bolesničku postelju na svojoj nevolji osjete manjak i nedostatak medicinskih sestara", smatra Anica Prašnjak iz Samostalnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Očekuju daljnje zapošljavanje i bolje radne uvjete. "Trebamo u ovom trenutku platiti prekovremene sate!", kaže Prašnjak.

Iz Ministarstva zdravlja očekuju uvođenje novih i boljih mjera čim se uspostavi Vlada.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook