445409
445409
445409
445409
445409

Hrvatski liječnici traže hitnu zaštitu od pacijenata

  • , 03.08.2016., 12:07
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska udruga bolničkih liječnika uputila je otvoreno pismo tehničkom ministru pravosuđa Anti Šprlji u kojemu traži hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, nakon dva napada pacijenata na liječnike na njihovom radnom mjestu u srpnju ove godine.

 
 
 
 
Ilustracija (Foto: Thinkstock)
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uputila je u srijedu otvoreno pismo tehničkom ministru pravosuđa Anti Šprlji u kojemu traži hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, nakon dva napada pacijenata na liječnike na njihovom radnom mjestu u srpnju ove godine.

Zadnjih godina dogodilo se više desetaka prijavljenih napada na liječnike na radnom mjestu, što zahtjeva hitnu reakciju jer je situacija postala nepodnošljiva, upozorava HUBOL u otvorenom pismu.

Potaknula su ih, kažu, dva "nemila događaja", 11. i 31. srpnja, kada su u Zadru i Osijeku pacijenti napali i ozlijedili liječnike na njihovom radnom mjestu.

Naglašavaju kako nije riječ o izdvojenim slučajima, već "najvjerojatnije o usvojenim obrascima ponašanja koji zdravstvene djelatnike stavljaju u nezavidan položaj".

O tome, kažu, svjedoče i podaci iz "Svijeta sigurnosti", objavljeni u prosincu 2015., po kojima su u porastu verbalni i fizički napadi na zdravstveno osoblje. Po njima, 2013. zabilježeno je 169, a 2014. godine 794 verbalnih napada na zdravstveno osoblje. Čak 122 fizička napada zabilježena su u 2014. godini, za razliku od 99 napada u 2013. godini.

HUBOL navodi primjere iz Opće bolnice Dubrovnik i KBC-a Sestre milosrdnice kada su pacijenti liječnike napali nožem, u Slavonskom Brodu vješalicom za odjeću, u KB Dubrava prijetnje medicinskom osoblju škarama i kontaminiranim iglama, prijetnje u Općoj bolnici Zadar bombom i "dizanjem bolnice u zrak“.

Udruga navodi da raspolaže neslužbenim podacima, po kojima je Ministarstvo pravosuđa od Ministarstva zdravlja u ožujku ove godine dobilo prijedlog dopuna Kaznenog zakona, koji "do danas nije upućen u pravnu proceduru te se na taj način, najvjerojatnije propustilo spriječiti neželjene događaje i napade na liječnike na radnom mjestu".

"Zbog svega navedenog i situacije koja za zdravstveno osoblje postaje neizdrživa, tražimo hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, ali i svih službenika u javnim službama (nastavnika, profesora i stručnih suradnika u školama i učeničkim domovima, profesora na visokim učilištima, sveučilištima i javnim institutima te radnicima u ustanovama socijalne skrbi). Tražimo promjenu Kaznenog zakona i striktno poštivanje njegovih članaka članaka 138. i 139. Kaznenog zakona na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama", navodi HUBOL u otvorenom pismu ministru pravosuđa. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se