Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Situacija postala nepodnošljiva

Hrvatski liječnici traže hitnu zaštitu od pacijenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska udruga bolničkih liječnika uputila je otvoreno pismo tehničkom ministru pravosuđa Anti Šprlji u kojemu traži hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, nakon dva napada pacijenata na liječnike na njihovom radnom mjestu u srpnju ove godine.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) uputila je u srijedu otvoreno pismo tehničkom ministru pravosuđa Anti Šprlji u kojemu traži hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, nakon dva napada pacijenata na liječnike na njihovom radnom mjestu u srpnju ove godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija HUBOL je zgrožen Liječnici upozoravaju: "HZZO se ponaša kao da bol i muka palijativnih pacijenata postoje samo u radne dane'' Ilustracija Palijativna skrb Koja su prava umirućih pacijenata? Slučaj mladog liječnika otvorio bolnu točku hrvatskog zdravstva

Zadnjih godina dogodilo se više desetaka prijavljenih napada na liječnike na radnom mjestu, što zahtjeva hitnu reakciju jer je situacija postala nepodnošljiva, upozorava HUBOL u otvorenom pismu.

Potaknula su ih, kažu, dva "nemila događaja", 11. i 31. srpnja, kada su u Zadru i Osijeku pacijenti napali i ozlijedili liječnike na njihovom radnom mjestu.

Naglašavaju kako nije riječ o izdvojenim slučajima, već "najvjerojatnije o usvojenim obrascima ponašanja koji zdravstvene djelatnike stavljaju u nezavidan položaj".

O tome, kažu, svjedoče i podaci iz "Svijeta sigurnosti", objavljeni u prosincu 2015., po kojima su u porastu verbalni i fizički napadi na zdravstveno osoblje. Po njima, 2013. zabilježeno je 169, a 2014. godine 794 verbalnih napada na zdravstveno osoblje. Čak 122 fizička napada zabilježena su u 2014. godini, za razliku od 99 napada u 2013. godini.

HUBOL navodi primjere iz Opće bolnice Dubrovnik i KBC-a Sestre milosrdnice kada su pacijenti liječnike napali nožem, u Slavonskom Brodu vješalicom za odjeću, u KB Dubrava prijetnje medicinskom osoblju škarama i kontaminiranim iglama, prijetnje u Općoj bolnici Zadar bombom i "dizanjem bolnice u zrak“.

Udruga navodi da raspolaže neslužbenim podacima, po kojima je Ministarstvo pravosuđa od Ministarstva zdravlja u ožujku ove godine dobilo prijedlog dopuna Kaznenog zakona, koji "do danas nije upućen u pravnu proceduru te se na taj način, najvjerojatnije propustilo spriječiti neželjene događaje i napade na liječnike na radnom mjestu".

"Zbog svega navedenog i situacije koja za zdravstveno osoblje postaje neizdrživa, tražimo hitnu pravnu zaštitu zdravstvenog osoblja, ali i svih službenika u javnim službama (nastavnika, profesora i stručnih suradnika u školama i učeničkim domovima, profesora na visokim učilištima, sveučilištima i javnim institutima te radnicima u ustanovama socijalne skrbi). Tražimo promjenu Kaznenog zakona i striktno poštivanje njegovih članaka članaka 138. i 139. Kaznenog zakona na zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama, odnosno službenike u javnim službama", navodi HUBOL u otvorenom pismu ministru pravosuđa. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene