Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teško je i učiteljima

DJECA MIGRANTI Nastavu će pratiti na hrvatskom jeziku - koji ne znaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od ponedjeljka će u školske klupe sjesti i mališani prognani iz opasnih dijelova Sirije, Irana, Afganistana. Iako ne znaju naš jezik pohađat će nastavu na hrvatskom. Ministarstvo obrazovanja djeci nažalost ne olakšava prilagodbu u školama jer ne postoji čak niti standardizirani udžbenik za djecu koja moraju učiti hrvatski.

U školskim će klupama, u Osnovnoj školi Frana Galovića u Zagrebu, od idućeg ponedjeljka sjediti dvije djevojčice iz Irana. One su prethodne razrede završile u ovoj školi. Od idućeg tjedna pridružuju im se i četvorica migranta iz Afganistana i Sirije. A u cijeloj Hrvatskoj, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u ponedjeljak u školu kreće devetero djece migranata. Nastavu će, kao i svi ostali učenici pratiti na hrvatskom jeziku.

Pročitajte i ovo Provjereno: Dijete - 3 Emisija Provjereno ''Mene je to ubilo…'': Obiteljski prijatelj osumnjičen za spolno zlostavljanje djevojčice pušten iz pritvora Ilustracija - 2 Kurikulumi Učenici u hrvatskim školama više neće slušati Prirodu i društvo: Stižu novi predmeti, objavljeni detalji

'Prvi kontakti su uglavnom vrlo skromni u pogledu razvijenosti jezika', napominje Blaženka Jurić Mrša, Ravnateljica OŠ Frana Galovića.

U nadležnom Ministarstvu tvrde da su se za djecu koja nastavu na hrvatskom jeziku ne razumiju - pobrinuli. Kako su se točno pobrinuli nije jasno jer ne postoji ni ono najosnovnije što bi djeci olakšalo prilagodbu na život u Hrvatskoj - a to su standardizirani udžbenici za djecu koja moraju naučiti hrvatski jezik. Prije početka nastave škola ocjenjuje znanje jezika, pa prema tome učenike preraspodjeljuje u više ili niže razrede. 'Kad dođu, oni sjede u razredu, komuniciraju s djecom, uče koliko mogu, pomalo usvajaju jezik i uče sadržaj koliko mogu koji je njima naravno težak i nedostupan', kazala je ravnateljica Jurić Mrša.

U sedmom razredu osnovne škole učenici uče i fiziku i kemiju, a na satu hrvatskog uče i o medijskoj kulturi, sve to na hrvatskom jeziku. Učenje jezika dostupno im je odmah po dolasku u Hrvatsku. Volonteri Crvenog Križa, Centra za mirovne studije i drugih organizacija migrante uče hrvatski u prihvatilištu Porin. 'Djeca su sva zaigrana i sad je to već problem kako naučiti mirno sjediti na nastavi, a pogotovo ako ne znaš hrvatski jezik', rekla je volonterka Gabrijela Puljić.

Ministarstvo obrazovanja još nema kvalitetno  rješenje za djecu migrante i učitelje koji ih žele naučiti jezik

U nadležnom Ministarstvu tvrde da su se za djecu koja nastavu na hrvatskom jeziku ne razumiju - pobrinuli. 'Mi smo zbrinuli naše rješenje za potporu koja je planirana za Hrvatsku. E sad, što će biti u slučaju da imamo veći pritok izbjeglica to ćemo vidjeti', kazao je tehnički ministar obrazovanja, Predrag Šustar.

Iako se pišu smjernice, izrađuju brošure, ova situacija za Hrvatsku je posve nova pa tako nije odgovoreno ni na pitanje je li to za učenike koji dolaze dovoljno?

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene