Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veće ovlasti

Od iduće godine županije veće i važnije, oporba zgrožena: "Uhljebništvo u formi reforme"

Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr)
Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Anka Mrak Taritaš (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Arsen Bauk (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Božo Petrov (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Iako se proteklih godina mnogo govorilo o tome trebaju li nam uopće županije ili bi javna uprava bila učinkovitija bez njih, od iduće godine županije će biti jače no ikada. Država će na njih prenijeti dvjestotinjak poslova i oko 2000 ljudi. Dok se vladajući hvale velikom reformom, oporba u svemu vidi trajno uhljebljivanje stranačkih kadrova.

Sustav državne uprave drastično se mijenja. Vladajući kažu - nabolje. "Decentralizacija i racionalizacija, a drugi je depolitizacija odnosno profesionalizacija“, uvjerava državni tajnik u Ministarstvu uprave Darko Nekić.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović i Arsen Bauk Bruse se detalji Hoće li se nastaviti rasipanje SDP-ove koalicije? Arsen Bauk otkrio je li postignut dogovor s Dalijom Orešković Arsen Bauk otkrio kada će SDP predati liste za izbore Dotaknuo se i Grbina Bauk otkrio kada će SDP predati svoje liste: "Kandidat za premijera ne postoji u hrvatskom pravnom poretku"

Oporba je pak zgrožena. Ono što su radili uredi državne uprave radit će županije, a umjesto pomoćnika ministara dobit ćemo ravnatelje uprava.

"Uhljebništvo u formi reforme - jer će se najvjerojatnije oni koji su politički imenovani na mjesta pomoćnika ministra sada pretvoriti u kao nepolitizirane državne službenike", poručuje SDP-ov Arsen Bauk.

"Prvi je cilj da se opravda postojanje županija, drugo je da se namire njihovi stranački interesi. Mislim da HDZ priprema odstupnicu u slučaju da izgube na parlamentarnim izborima. E, tada će već dati ovlasti županima, svojim šerifima“, smatra čelnik Mosta Božo Petrov.

Dok su pomoćnici imali ograničen mandat, ravnatelji će trajno ostati u sustavu, upozorava oporba.

"To vam je zapravo kukavičje jaje. Svoje ljude ostavite na važnim funkcijama tako da prevenirate eventualnu mogućnost da vi ne dobijete sljedeće izbore, da dođe netko drugi pa da ga onda ti ljudi na neki način opstruiraju u radu", smatra čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

Koalicijski partneri reformom su zadovoljni.

"Ja ovdje vidim da bi trebalo biti pozitivnih pomaka, ali velim, ne treba očekivati preko noći rezultate, svakako to je dugoročna priča", ističe Milorad Batinić iz HNS-a. Najavljuju i uštede u koje oporba ne vjeruje.

"350 milijuna kuna, toliko košta cijeli sustav. Nakon ove reforme sve naše procjene govore da će sustav koštati između 310 i 320 milijuna kuna", poručuje Nekić.

"Većina službenika koji su sad bili u državnoj službi prijeći će u županije, dakle u regionalnu samouravu, dobit će u pravilu nešto veće plaće, što znači da neće biti ušteda", kaže Bauk.

Ova bi se reforma, kažu, mogla propitivati i na Ustavnom sudu.
"Dati doslovno 200-tinjak poslova iz državne uprave županijama. To se inače, to se treba, bilo bi primjereno mijenjati Ustav", smatra Petrov.

Broj zaposlenih u županijama gotovo će se udvostručiti, a iz proračuna će za to dobiti i više novca.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene