Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Video koji morate pogledati

Prekrasni prizori s Velebita: Kamera snimila vuka kako uživa u igri na zaleđenom jezeru

Sivi vuk uživa u igri na zaleđenoj lokvi
Sivi vuk uživa u igri na zaleđenoj lokvi Foto: Nacionalni park Sjeverni Velebit/Screenshot
Igru vuka na zaleđenoj lokvi u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit snimila je kamera koju je postavio čuvar prirode Vladimir Lopac.

U snimci koju je Nacionalni park Sjeverni Velebit objavio na društvenim mrežama vidi se sivi vuk koji uživa u igri na zaleđenoj lokvi, gricka komade leda i njuškom pljuska po površini vode.

Uz snimku, objavljena je i kratka povijest sivog vuka u Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhvaćena u zračnoj luci Žena skrivala 130 otrovnih žaba pa pokušala prevariti policiju: "Dobila sam ih na dar"

"Sivi vuk je u prošlosti nastanjivao cijelo područje Hrvatske. Još 1894. godine je bio prisutan u svim hrvatskim županijama, da bi nakon toga postupno počeo nestajati i to najprije iz nizinskih kontinentalnih dijelova. Zbog stoljetnog proganjanja i ubijanja, vuk se povukao u šumovita, udaljena i nepristupačna područja.
Vuk je mesojed, a glavni plijen su mu srna, jelen, divlja svinja i manji sisavci. Životinje koje vuk lovi stare su i iznemogle, bolesne, izgladnjele ili mladunčad. Time vukovi pozitivno utječu na zdravlje populacije plijena i pridonose stabilnosti cijelog ekosustava.
U Hrvatskoj vuk uglavnom nastanjuje veće šumske komplekse brdskih i planinskih područja. Na širem području sjevernog Velebita kreće se jedan čopor vukova čiji teritorij obuhvaća i Nacionalni park Sjeverni Velebit. Glavni razlozi današnje ugroženosti vukova su nezakonito ubijanje, stradavanje na prometnicama i nedostatak prirodnog staništa. Vuk je strogo zaštićena vrsta i nalazi se na Crvenom popisu ugroženih sisavaca Hrvatske, u kategoriji niskorizična vrsta", piše u objavi Nacionalnog parka.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene