Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema novom Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama, koji je danas stupio na snagu, dosadašnji jednogodišnji rodiljni dopust dijeli se na dva dijela - na rodiljni i roditeljski dopust, a očevima i majkama novorođene djece omogućuje se da sami izaberu tko će i u kojem razdoblju ostati kod kuće i brinuti se za dijete.


Rodiljni dopust traje prvih šest mjeseci od rođenja djeteta, pri čemu je majka obvezna iskoristiti samo prva 42 dana dopusta, a zatim će to pravo moći iskoristiti i otac.

Vezani članci Slika nije dostupna Izraelski gay dobio porodiljni Slika nije dostupna Od Nove godine rodiljni i roditeljski dopust za skrb o djeci

Nakon rodiljnog dopusta roditelji imaju pravo na šestomjesečni roditeljski dopust, a zakonodavac im dopušta da ga iskoriste do osme godine djetetova života odjednom ili u dijelovima, u razdoblju koje im najviše odgovara.

Roditeljski dopust za prvo i drugo dijete trajat će šest mjeseci, a za blizance, treće i svako iduće dijete 30 mjeseci.

Za prvih šest mjeseci rodiljnog dopusta roditelj će primati naknadu u iznosu pune plaće, a za drugih šest mjeseci 80 posto proračunske osnovice.

Osim poticanja roditeljstva, cilj novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama jest omogućiti majkama i očevima da ravnopravno skrbe o djeci, ojačati prisutnost obaju roditelja na tržištu rada te veću ekonomsku neovisnost žena i njihovo profesionalno napredovanje.

Uz određene preduvjete, roditelji će moći koristiti i rad s pola radnog vremena te pravo na skraćeno radno vrijeme, a majke koje doje imat će pravo na stanku za dojenje.