Zakon određuje da od 15. studenog do 15. travnja morate imati ili zimske gume ili ljetne s utorima od najmanje 4 milimetra, s obveznim lancima u prtljažniku

Galerija


Od 15 studenog pa do 15. travnja svi moraju imati zimsku opremu na zimskim dionicama javnih cesta - oni koju budu bez opreme mogu očekivati kaznu od 700 kuna. Zimska oprema uključuje ili četiri zimske gume ili četiri ljetne gume i lance u prtljažniku.

Vezani članci Slika nije dostupna Jeste li se pripremili? Slika nije dostupna VIDEO 'Malo ljudi je svjesno što znače zimske gume dok ovo ne dožive'

"Zimska guma je za zimske uvjete, odnosno za ispod 7 stupnjeva Celzija. Zakon određuje da od 15. studenog do 15. travnja morate imati ili zimske gume ili ljetne s utorima od najmanje 4 milimetra, s obveznim lancima u prtljažniku.

No zakon je tu malo nedorečen, jer ako izlazite na autocestu s ljetnim gumama i lancima, vi ste prespori i ne smijete voziti autocestom. Dakle, zimska oprema su zimske gume, a one su i sigurnije zbog zaustavnog puta koji je 20 do 30 metara kraći u odnosu na ljetne gume", poručuje vulkanizer Marin Perković.

U zimske dionice javnih cesta ulazi 840 kilometara autocesta i 1500 kilometara državnih i županijskih cesta.

Naravno, zimska oprema može biti obvezna na pojedinim cestama prije ili nakon tog razdoblja, što ovisi o trenutnim vremenskim uvjetima, u slučaju snijega ili poledice. Ljetne gume u zimskim mjesecima su, poručuju iz HAK-a, rulet na cesti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr