Ilustracija (Foto: Gettyimages)
Ilustracija (Foto: Gettyimages) Foto: Gettyimages

Na svim zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj 15. studenoga počinje obvezna uporaba zimske opreme na motornim vozilima.


Od 15. studenog ove godine do 15. travnja sljedeće obvezna je uporaba zimske opreme na svim vrstama motornih vozila, osim vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

Vezani članci Snijeg u Lici i Dalmaciji Snijeg prekrio dijelove Dalmacije, na Zelovu ga napadalo čak 15 centimetara. Policija uputila apel: ''Vožnja je otežana, budite oprezni!" Vulkanizer Marin Perković o obveznoj zimskoj opremi na vozilima (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Od danas obvezna zimska oprema: Evo što morate učiniti ako ne želite riskirati kaznu od 700 kuna

Obveza vrijedi bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, i to na zimskim dionicama javnih cesta, u koje se ubraja 839,2 km autocesta, 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz trajektnih luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak.

Zimska oprema za motorna vozila lakša od 3,5 tone mogu biti četiri zimske gume ili četiri ljetne gume, čija je dubina profila najmanje 4 milimetra, s lancima za snijeg na pogonskim kotačima.

Za autobuse, to su lanci za snijeg na pogonskim kotačima ili zimske gume na pogonskim kotačima.

Vozači koji se na cesti zateknu bez propisane opreme mogu dobiti novčanu kaznu u visini od 700 kuna, upozorava HAK. (Hina)

Otkriveno zašto je žena podmetala šivaće igle u jagode, prijeti joj 15 godina zatvora