Uskoro će se televizori, hladnjaci, perilice morati proizvoditi tako da se teže kvare, a lakše popravljaju. Direktiva je to koja stiže iz Bruxellesa.

Galerija Povratak kulture popravljanja kućanskih aparata (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Povratak kulture popravljanja kućanskih aparata (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Povratak kulture popravljanja kućanskih aparata (Foto: Dnevnik.hr) - 3

Vrlo često je moguće kućanske aparate lako popraviti, no problem je nedostatak dijelova. Zoran Stašević, RTV serviser iz Zagreba, tvrdi da bi se 70% kvarova moglo riješiti kada bi postojali dostupni dijelovi. Također, problem je i u tome što ljudi danas rijetko popravljaju kućanske aparate jer su u zabludi da je isplativije kupiti novi.

Vezani članci Slika nije dostupna Zagreb: Nekoliko kvatrova bez tople vode zbog puknuća vrelovoda Žena ubacuje odjeću u perilicu rublja Kako stati na kraj programiranom kvarenju kućanskih aparata?

Zato će od 2021. godine proizvođači televizora, perilica posuđa i rublja, hladnjaka i rasvjetnih tijela morati osigurati rezervne dijelove od 7 do 10 godina nakon što se počnu prodavati u trgovinama.

"Kupovina novog uređaja nakon kvara starog je veliki udar na džep. Uz to, profititrat će i okoliš jer stalno bacamo glomazni otpad umjesto da popravljamo i prenamjenjujemo uređaje", rekla je Biljana Borzan, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu.

Uz to proizvođači neće smjeti proizvoditi kućanske aparate tako da se najvažniji dijelovi ne mogu rastaviti kao kod nekih perilica rublja. Unazad deset godina perilice za rublje izrađuju se tako da se jedan od vitalnih dijelova, praonik, zapravo ne može rastaviti.

Na primjer, ako ode samo jedan dio praonika, ležajevi, majstori bi to mogli popraviti za 400 do 500 kuna kada bi mogli rastaviti praonik. Ovako morate kupiti cijeli novi praonik koji stoji oko 2000 kuna zajedno s radom majstora. Za toliko možete kupiti i novu perilicu.

U proceduri je i zabrana programiranog kvarenja uređaja nakon isteka jamstva. "Tehnologija točno može odrediti ne samo godinu, dan već i minutu kada će se neki proizvod pokvariti, to jest zna se koliko traje koji materijal", kazao je Igor Vujović, stručnjak za zaštitu potrošača.

A aparati mogu itekako dugo trajati. Zagrebački RTV serviser u radionici ima televizor iz 1960. godine koji i danas - radi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju