Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZADNJI JE BIO PRIJE 16 GODINA

Tri tisuće ljudi, a cijena "sitnica" - 34 milijuna kuna: Veliki popis kojim će država saznati tko, što i koliko proizvede za sebe

Popis poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Popis poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Popis poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Popis poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Popis poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Popis poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Popis poljoprivrede (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Hrvatskim će domaćinstvima na vrata uskoro pokucati popisivači. No, ovaj put neće popisivati stanovnike, nego kokoši, krave, svinje, zemlju. Dnevnik Nove TV otkriva koliko će nas popis poljoprivrede stajati te kada možete očekivati popisivače.

Svaku kravu, proizvedenu litru mlijeka, svu zemlju – sve će to biti popisano. Posljednji se put poljoprivreda popisivala 2003. godine. ''Čini mi se da nam je tad, na osnovu popisa i rješenja, dodijeljen matični broj gospodarstva, a što bi ovo trebalo biti, stvarno ne znam'', rekao je farmer Kristijan Pandek.

Znaju u zavodu za statistiku.''Imat ćemo vrlo detaljne podatke o korištenju zemljišta, o iskorištenoj energiju, točne informacije o zasijanim površinama i sve ostalo'', objasnio je Marko Krištof iz Hrvatskog zavoda za statistiku.

Dio podataka postoji, pa se, primjerice, za neke krave zna gdje su oteljenene, tko su im majka ili jesu li bile bolesna. ''Institucije raspolažu sa svim podacima. Ako govorimo o stoci, onda je to upisnik. Ako govorimo o površinama, onda je to arkod'', pojašnjava Pandek.

Popis otkriva puno detalja

No, to je osnova, kažu u poljoprivrednoj komori. Ne zna se tko, što i koliko proizvede za sebe, pa bi novi popis donio još puno detalja. ''Trebamo na kraju znati što proizvedemo. Ne što želimo, nego što i u kojim količina proizvedemo i što nudimo tržištu. Ako ne u prerađevinama, onda barem u primarnoj proizvodnji'', ističe Hrvoje Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Popis se u isto vrijeme provodi u gotovo svim zemljama svijeta. I naravno, nije besplatan. ''Koštat će ukupno 34 milijuna kuna, skupa sa svim pripremama, aktivnostima,popisivanjem, izradom IT aplikacije i biti će ukupno angažirano oko 3 tisuće osoba'', kazao je Krištof.

Na teren kreću u lipnju 2020., a koliko imamo ovaca, koza ili kokoši, ili pak stabala jabuka, bit će poznato 2021. godine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene