Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Od 15. prosinca 2006. i u hrvatskim zračnim lukama ograničava se količina tekućine koja se smije unijeti u kabinu zrakoplova kao ručna prtljaga, zaključilo je Povjerenstvo za zaštitu zračnog prometa koje čine predstavnici nekoliko ministarstava, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.Navedena mjera odnosit će se na međunarodni i domaći zračni promet.

Vezani članci Njemačka, koronavirus U Njemačkoj stupile na snagu izmjene zakona koje omogućavaju strože mjere, doznajte što se sve mijenja Koronavirus u Belgiji, ilustracija Približavaju se talijanskom scenariju od početka pandemije, a uskoro planiraju otvoriti restorane i kafiće

Riječ je o primjeni Uredbe Europske komisije 1546/2006 koja je s ciljem zaštite putnika u zračnom prometu u EU stupila na snagu 6. studenoga. 

Od tada je počela primjena i na svim letovima prema RH, a
koji počinju u zemljama EU-a te u Švicarskoj, Norveškoj i Islandu. Nove sigurnosne mjere od 6. studenog odnose se i na sve putnike koji iz Hrvatske polijeću prema zemljama EU-a i presjedaju u drugi zrakoplov te nastavljaju putovanje.

U priopćenju se podsjeća da će se od 15. prosinca 2006. na svim domaćim i međunarodnim letovima smjeti unositi u zrakoplov ručna prtljaga u kojoj se mogu nalaziti različite tekućine, gelovi i kreme raspoređene u više bočica, tuba ili sprejeva. Veličina bočice, spreja ili tube, ne smije biti veća od 100 mililitara, a moraju stati u prozirnu plastičnu vrećicu sa zatvaračem ili u prozirnu toaletnu torbicu zapremine do jedne litre. 

Uredbi ne podliježe roba koju putnici unose na izravnim letovima prema EU, a kupljena je u duty free shopovima na hrvatskim aerodromima ili zrakoplovima.


Povjerenstvo je jučer donijelo odluku da će se od 17. svibnja 2007. na svim zračnim lukama u Hrvatskoj, kao i u EU, Norveškoj, Islandu i Švicarskoj uvesti mjera ograničenja veličine kovčega/ručne prtljage koju putnik smije unositi u putničku kabinu zrakoplova.

Pojedinačni komad ručne prtljage ne smije prelaziti dimenzije 56 cm x 45 cm x 25 cm, a dimenzije uključuju ručke, pojaseve, džepove, kotače ili druge izbočene dijelove uključujući i sadržaj prtljage.

Izuzetak od ovog pravila se može primijeniti kod ručne prtljage koja sadrži predmete koji su veći od propisanih dimenzija, a sadrže vrlo vrijedne ili lomljive predmete (glazbeni instrumenti i sl.) te se ne transportiraju kao predana prtljaga. Takvu prtljagu putnik će prijaviti prilikom prijave na let te će prilikom zaštitnog pregleda prtljage uz rendgenski biti i ručno pregledana, stoji u priopćenju iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.