Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mijenja se pravilnik

Loše vijesti za sve koji cigarete kupuju preko granice: Uskoro više nećete moći unijeti cijelu šteku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od sredine listopada mijenja se pravilnik koji određuje količinu cigareta koje građani u Hrvatsku mogu uvesti iz zemalja koje nisu članice Europske unije. Umjesto dosadašnjih 10, od listopada će se bez plaćanja PDV-a i trošarina moći unijeti dvije kutije duhanskih proizvoda.

Kupovina duhana i cigareta u Bosni i Hercegovini i Srbiji po nižoj cijeni od one u Hrvatskoj uskoro će se promijeniti.

Pročitajte i ovo Energenti; ilustracija - 1 Neće dirati PDV Vlada je široke ruke: Zbog ovog poteza 46 milijuna eura manje godišnje u državnoj blagajni Slika nije dostupna Skuplja kutija cigareta Pušite li? Evo koliko VIŠE će vas koštati taj luksuz!

Naime, Hrvatska je odlučila je izmijeniti Pravilnik o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU-a) te za robu uvezenu kao malu pošiljku nekomercijalnog značaja, piše Glas Slavonije. Ta promjena znači i strože kontrole na granici.

Prema neslužbenim procjenama, Hrvatska godišnje gubi pola milijarde trošarina i PDV-a zbog prekograničnog šopinga u susjednim zemljama.

Izmjenama u Pravilniku, koje na snagu stupaju 15. listopada, promijenit će se i količina cigareta koje će putnici pri ulasku u Republiku Hrvatsku iz zemalja koje nisu članice Europske unije moći unijeti bez plaćanja PDV-a i trošarine. Umjesto dosadašnjih, 10 kutija, odnosno jedne šteke cigareta, bez PDV-a i trošarina bit će dozvoljeno unijeti dvije kutije duhanskih proizvoda.

Promjene će zahvatiti i kupovinu suhog duhana, pa će se od listopada umjesto 250, bez plaćanja nameta u Hrvatsku moći ući s 50 grama.

Prema podacima koje je portal Glas Slavonije dobio iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, Slavonci osim hrane i duhana u susjedne države često odlaze i u nabavku lijekova koje su u tim zemljama dostupne bez liječničkog recepta i po nižim cijenama.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene