Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skuplja kutija cigareta

Pušite li? Evo koliko VIŠE će vas koštati taj luksuz!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodatni udar na džep u 2014. godini biti će poskupljenje duhanskih proizvoda. Donosimo za koliko će od proljeća, u prosjeku, biti skuplja kutija cigareta.

Ovog proljeća nas očekuje rast trošarina na cigarete do razine od 77 eura na 1.000 cigareta. Što za prosječnog pušača koji dnevno popuši jednu kutiju cigareta znači poskupljenje kutije u prosjeku za pet kuna, odnosno povećanje od 150 kuna na mjesečnoj razini, tj. oko 1.800 kuna godišnje.

Pročitajte i ovo Ilistracija Skupa ovisnost Loše vijesti za pušače: Poskupljuju cigarete, provjerite nove cijene Slika nije dostupna Cijena odvikavanja Kutija cigareta bi uskoro mogla koštati 160 kuna!

Vlada novo poskupljenje cigareta i duhanskih proizvoda pravda usklađivanjem s EU standardima te kampanjom Ministarstva zdravlja za prevenciju bolesti prouzročenih pušenjem koje skupo stoje državu, no jedan od najvažnijih razloga poskupljenja ipak je pokušaj popunjavanja ogromnog proračunskog deficita, piše Glas Slavonije.

U Hrvatskoj 'palo' 4,8 milijuna cigareta i 40 tona duhana

Iako je veliki broj pušača posljednjih godina 'prešao' na jeftiniji duhan, novo poskupljenje ih neće zaobići. Očekuje se kako će duhan poskupiti za 10-ak kuna tjedno.

Dosadašnje mjere usmjerene na smanjivanje broja pušača u Hrvatrskoj nisu polučile rezultate. Porazni su podaci iz studije američkog Instituta za mjerenje i evaluaciju zdravlja koji pokazuju da je Hrvatska među deset zemalja u svijetu s najvećom stopom porasta broja pušača u posljednjih 30 godina: s oko 900.000 pušača davne 1980. broj pušača je do danas narastao na preko milijun koji dnevno u prosjeku popuše 27 cigareta. Podaci također pokazuju kako je Hrvatska po broju umrlih od raka pluća druga u Europi, odmah poslije Mađarske.

Od 1. srpnja moći ćete kupiti samo OVAKVE cigarete!

Cigarete su za mnoge Hrvate posljednji luksuz kojeg se ne žele odreći, tako da ni novo poskupljenje vjerojatno neće dovesti do smanjenja broja pušača. Može se očekivati veći broj onih koji će preći na duhan, kao i povećanje prometa prema susjednim državama, BiH i Srbiji, gdje su cigarete i duhan još uvijek i do 50% jeftiniji nego kod nas.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene