Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Inflacija pogodila i njih

I plaće svećenika će se povećavati. No znate li kolike su uopće? Ovisi o nekoliko faktora

Euro ili kuna - inflacija je pogodila i svećenike. Pa će im porasti plaće. Kolike su zapravo svećeničke plaće?

Inflacija nije zaobišla ni Crkvu! Plaće svećenika rast će, najavili su iz Hrvatske biskupske konferencije, s prvim danom Nove godine.

Mišljenja građana su podijeljena. "A valjda im fali, pa neka im povećaju. Ali trebalo bi i nama radnoj klasi. Definitivno", smatra Mirna iz Rijeke. "Nisam upućena, ali znam kako žive, koje privilegije imaju. Tako da mislim da im nije potrebno povećanje", smatra Jasna iz Zagreba.

A koliko će se svećeničke naknade povećati, još nije poznato. Kolike su, ovisi o nekoliko faktora, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

"Taj faktor je, recimo, koliko svećenik ima staža, koliko vrši službu, koliko mu je župa velika", pojasnio je župnik župe Svetog križa u Rijeci velečasni Kristijan Zeba. Kaže da njegova mjesečna naknada iznosi 4600 kuna. Ima 15 godina staža s više od deset tisuća vjernika u župi.

Dodaje da svećenici naknadu dobivaju iz župnih i biskupijskih, a ne iz državne blagajne. Odnosno, 20 posto milodara ide Nadbiskupiji, 80 posto župi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Rekordna inflacija u eurozoni Pogledajte u kojoj državi najviše divljaju cijene i gdje se nalazi Hrvatska u odnosu na ostale zemlje

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Luxembourgu Danas se očekuje formalna potvrda, Marić zadovoljno: "Eurozona ima korist od pridruživanja Hrvatske"

"Ako slučajno Župa nije u mogućnosti uzdržavati svoga svećenika, onda je Nadbiskupija ta koja brine o svom župniku, kako bi mogao dobiti ovu naknadu. Ona može biti i veća, a češće je da je i manja", kazao je velečasni Zeba.

Na tu naknadu svećenici ne plaćaju porez jer Crkva je neovisna od države i njezinih financijskih pravila. No, kao i svako kućanstvo, ne zaobilaze ih, režije. Pa poručuju - i ti troškovi idu na teret svake pojedine Župe.

Više o plaćama svećenika pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene